nieuws

Salvage ziet klimaatverandering terug in aard van de meldingen

Schade 704

De piekbelasting van Stichting Salvage is toe te schrijven aan de veranderende weersomstandigheden. Dat schrijft de stichting in het jaarrapport over 2018. De belangrijkste redenen voor inzet van Salvage, waren de zware winterstormen in januari vorig jaar en de extreme droogte in juli. Salvage werd vorig jaar ingeschakeld voor 78 miljoenenbranden, waarvan alleen al 11 in de maand juli.

Salvage ziet klimaatverandering terug in aard van de meldingen

Salvage wordt het vaakst ingeschakeld (82%) in verband met brand. Andere oorzaken zijn water, storm of explosies. Na de januaristorm werd Salvage ingezet voor 172 objecten. De strenge vorstperiode van maart was goed 271 meldingen in verband met waterschade. In juli vonden de meeste calamiteiten plaats waarbij de stichting werd ingeschakeld. Salvage moest die maand bijna 800 keer coördineren bij een brand.

Zorginstelling

Opvallend is ook de gestage toename die Salvage signaleert in het aantal branden bij zorggerelateerde instellingen. Vorig jaar waren dat er 199. In 2017 ging het om 139 branden en twee jaar eerder waren het er 92. Salvage heeft geen verklaring voor de toename. Het aantal branden in verband met hennepkwekerijen nam iets af. Dit jaar werd 0,6 procent van de branden (77) veroorzaakt door hennep, in 2017 was dat 0,8 procent.

Meer cijfers van Stichting Salvage zijn hier terug te lezen.

Reageer op dit artikel