nieuws

Radar raakt verstrikt in organisatiestructuur Achmea

Schade 27252

Consumentenprogramma Radar heeft vorige week en gisteravond bericht over een langslepende letselschadezaak. Een vrouw werd arbeidsongeschikt na een bedrijfsongeval en om onbekende redenen duurt de afwikkeling veel te lang. Tot zover niets nieuws onder de zon. Ware het niet dat in dit geval de betrokken organisaties dezelfde naam dragen: Stichting Achmea Rechtsbijstand namens het slachtoffer en Avéro Achmea namens de werkgever.

Radar raakt verstrikt in organisatiestructuur Achmea

Om te voorkomen dat een rechtsbijstandsverzekeraar tegen zichzelf moet procederen, wordt bij een gedekt voorval de rechtshulp uitgevoerd door een onafhankelijk schaderegelingskantoor. Consumenten met een rechtsbijstandsverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea, komen automatisch uit bij de onafhankelijke Stichting Achmea Rechtsbijstand. Op papier is er geen belangenconflict. Op beeld ziet het er heel anders uit.

Achmea-pet

In de studio kijken Antoinette Hertsenberg en de verslaggever terug op de uitzending van vorige week, waarin diverse woordvoerders met een Achmea-pet vanuit verschillende rollen hun standpunt in de zaak verkondigen. “Stemmen ze dat onderling af?”, vraagt Hertsenberg. “Ze steken de koppen niet bij elkaar”, antwoordt de verslaggever. “In ieder geval, dat pretenderen ze.” 

Valentijn

Als onderdeel van de uitzending van deze week maakte Radar een afspraak met woordvoerder Petra van der Voort van Achmea Rechtsbijstand. Die afspraak om de zaak te bespreken wordt op 13 februari vlak voor middernacht toch afgezegd. Als ludieke actie toogt de verslaggever met een chocoladehart toch naar het Achmea-hoofdkantoor in Zeist, omdat hij vindt dat je op Valentijnsdag je date niet kunt laten zitten.

Telefoon

Ter plaatse krijgt hij telefoon van de woordvoerder van de holding Achmea. Die vertelt hem dat hij op de verkeerde plek is, want geen van de twee betrokken partijen zijn gevestigd in Zeist. “Maar wij gingen naar het hoofdkantoor, want daar zit toch het overkoepelende orgaan?”, vraagt de verslaggever. “Dat is niet het overkoepelende orgaan”, zegt de woordvoerder. “Juist Achmea Rechtsbijstand, en jij weet dat want Petra van der Voort heeft jou dat uitgebreid verteld, dat is een onafhankelijke stichting.”

De verbaasde verslaggever vraagt daarop of er dan toch onderling contact is tussen verzekeraar en het onafhankelijke schaderegelingskantoor. Als de woordvoerder zegt dat die vraag niet relevant is, antwoordt de verslaggever dat de hele reportage daarom draait. 

Uitleg

Bij Avéro krijgt de verslaggever toch zijn gesprek. Een nieuwe woordvoerder legt hem buiten het bereik van de camera’s uit waarom de zaak van het slachtoffer zo lang duurt en waarom Achmea daar geen publieke uitspraken over kan doen. Er worden nieuwe afspraken gemaakt, Radar blijft de zaak volgen.

In am:46 staat een interview met onderzoeker Bo Holthinrichs die een proefschrift schreef over de interpretatie van het recht op vrije advocaatkeuze en belangenconflicten bij rechtsbijstandsverzekeraars.

Reageer op dit artikel