nieuws

Maltees Eucare betreedt de Nederlandse zorgmarkt met 50.000 polissen

Schade 4892

Vrij geruisloos is er dit jaar een nieuwe buitenlandse speler toegetreden tot de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt. Na ongeveer 2,5 jaar van voorbereiding is het Maltese Eucare sinds 2019 een van de drie risicodragers achter zorglabel Aevitae. Het bedrijf biedt alleen collectieve verzekeringen aan via het intermediaire kanaal en verkoopt niet via directe distributie. Per 1 januari heeft Eucare ongeveer 50.000 verzekerden aan zich verbonden.

Maltees Eucare betreedt de Nederlandse zorgmarkt met 50.000 polissen

Eucare richt zich op maatwerkverzekeringen voor de collectieve markt. Volgens Eucare-distributiemanager Bas Klein Koerkamp wordt vitaliteit en gezondheid steeds belangrijker voor bedrijven en kan Eucare daar goed op inspelen. “Onze doelgroep bestaat primair uit werkgevers die niet alleen op zoek zijn naar korting op een zorgverzekering als secundaire arbeidsvoorwaarde, maar met name de zorgverzekering zien als een belangrijk onderdeel van een goed gezondheidsbeleid inclusief preventie. Waarbij de invulling per bedrijf of sector kan verschillen”, zegt Klein Koerkamp.

Concurrentie

Het was de bedoeling dat het nieuwe zorgstelsel de concurrentie zou bevorderen, maar die concurrentie bleef jarenlang uit. Een rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uit 2016 liet zien dat de Nederlandse zorgmarkt te complex was om interessant te zijn voor nieuwe toetreders. Dat werd doorbroken toen IptiQ in 2018 risicodrager werd van de CAK-labels Promovendum, National Academic en BeSured.

Maatwerk

Eucare ziet kansen op de Nederlandse markt door maatwerk aan te bieden. Volgens Klein Koerkamp concentreren zorgverzekeraars zich steeds meer op standaardisatie en directe online proposities. “Het aanbod lijkt steeds meer op elkaar en verschraalt in zekere zin. Dat biedt ruimte voor een nieuwe aanbieder die het bieden van toegevoegde waarde aan de verzekerde weer centraal stelt.”

Patiëntenstop

De zorgverzekeringen van Eucare worden aangeboden onder de naam Aevitae, maar dat betekent niet dat de inhoud gelijk is aan de Aevitae-zorgverzekeringen met ASR of VGZ als risicodrager. “Eucare kiest er bijvoorbeeld voor niet te werken met budgetplafonds voor ziekenhuizen, om te voorkomen dat de verzekerde aan het eind van het jaar geconfronteerd worden met een patiëntenstop. Dit is een voorbeeld van hoe Eucare de wettelijk vastgelegde dekkingen van de basisverzekering onderscheidend invult.” Aanvullende verzekeringen kunnen bij de verzekeraar op maat worden samengesteld.

Eucare is momenteel alleen nog actief in Malta en Nederland. Het bedrijf oriënteert zich nog op uitbreidingsmogelijkheden in andere EU-landen. Aevitae wilde geen vragen beantwoorden over de samenwerking met Eucare.

In am:46 staat een interview met IptiQ-branchemanager Pedro Constan over hun eerste jaar op de Nederlandse zorgmarkt. Het magazine valt aanstaande vrijdag op de mat.

Reageer op dit artikel