nieuws

Klaverblad bindt de strijd aan met wateroverlast

Schade 1899

Klaverblad Verzekeringen bindt met de nieuwe campagne ‘Maak plaats voor groen’ de strijd aan met wateroverlast. Hiermee wil de verzekeraar schade en gedoe voor klanten voorkomen bij plensbuien waar Nederland steeds vaker mee te maken heeft.

Klaverblad bindt de strijd aan met wateroverlast

Klaverblad wil mensen stimuleren en helpen om de tegels in hun tuin te vervangen door groen. Dat zorgt er namelijk voor dat water tijdens hevige regenbuien beter de bodem inloopt, waardoor wateroverlast en schade voorkomen kunnen worden. Ook bij periodes van droogte kan groen soelaas bieden, omdat het water langer vasthoudt.

Neerslag met 25 procent toegenomen

De hoeveelheid neerslag die in Nederland valt, is in de laatste honderd jaar met 25 procent toegenomen. Extreme regenbuien komen vaker voor en veroorzaken veel schade. Zo bedroeg de schade van de hoosbuien in mei 2018 ongeveer 10 miljoen euro. In Nederland is inmiddels 40 procent van de tuinen betegeld. Daar loopt 85 procent van het water het riool in. Dat kan de hoeveelheid regenwater bij dit soort buien echter niet aan, waardoor tuinen en straten blank komen te staan. Dit veroorzaakt ook in toenemende mater wateroverlast en schade in huis.

Tegels vervangen voor groen

Klaverblad roept heel Nederland daarom op om tegels te vervangen door groen, zoals bomen, planten, bloemen, struiken of gras. “Wanneer 10 procent van het betegelde tuinoppervlak omgezet zou worden naar groen, dan stroomt er jaarlijks 32,3 miljoen kubieke meter regenwater minder in het riool”, aldus de verzekeraar.

Emotionele waarde

Met de campagne wil de verzekeraar zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. “We kunnen bij wateroverlast wel de schades uitkeren, maar niet het gedoe of de emotionele waarde van verloren spullen wegnemen”, legt Julia Linders van Klaverblad uit. “Onze oproep lost het wateroverlastprobleem natuurlijk niet op, maar alle kleine beetjes helpen.”

Reageer op dit artikel