nieuws

Hybride Toyota heeft een diefstalrisico van 1 op 97

Schade 5114

Hybride auto’s zijn de stroop waar autodieven op afkomen. In 2018 werden er bijna twee keer zoveel deels elektrisch aangedreven auto’s gestolen als een jaar eerder. De jaarlijkse kans dat je hybride Toyota C-HR gestolen wordt, is zelfs groter dan één procent. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In de breedte namen de autodiefstallen wel opnieuw af.

Hybride Toyota heeft een diefstalrisico van 1 op 97

Het LIV heeft sinds de opheffing van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) de publicatie van het aantal autodiefstallen overgenomen. De stichting vond zichzelf niet meer relevant vanwege de almaar dalende diefstalcijfers. Ook in 2018 zet die daling door: 7.261 gestolen auto’s ten opzichte van 8.257 in 2017. 

Zorgen

Maar zorgen zijn er ook. In totaal werden er 360 hybride auto’s gestolen. De hybride RAV4 en de CH-R worden het meest gejat. Het LIV registreerde bovendien 33 procent meer diefstallen van auto’s jonger dan één jaar oud. Geavanceerde alarmsystemen blijken geen antidiefstalgarantie.

Audi en Mercedes

Van de niet-hybride auto’s wordt de Audi A1 het meest gestolen met een risico van 1 op 200. Bij de lichte bedrijfswagens hebben dieven het voornamelijk gemunt op de modellen van Mercedes. De Sprinter en de Vito voeren de diefstallijsten aan, bij elkaar verdwenen er 532. Een stijging van 21 procent ten opzichte van 2017.

Vindkans

De kans dat een auto wordt teruggevonden is vorig jaar met bijna een procentpunt toegenomen van 40 tot 40,9 procent. De kans dat een gestolen motor weer bij z’n eigenaar kan worden teruggebracht is kleiner: 21,5 procent. Dat is wel een verbetering vergeleken met 2017 toen slechts 17,2 procent werd gevonden.

Reageer op dit artikel