nieuws

Baas wil rol in gezondheid personeel, maar werknemer zit daar niet op te wachten

Schade 1446

Meer dan de helft van de werkgevers vindt dat het bedrijf ook een verantwoordelijkheid heeft om rokende medewerkers, of werknemers met overgewicht aan een gezondere levensstijl te helpen. In het HR-benchmarkonderzoek van Visma Raet geeft 57 procent van de bestuurders aan dat gezondheid niet alleen een verantwoordelijkheid is van de werknemer. Uit hetzelfde ondezoek blijkt dat werknemers niet zitten te wachten op inmenging van hun baas in de persoonlijke levenssfeer.

Baas wil rol in gezondheid personeel, maar werknemer zit daar niet op te wachten

Ruim 9 op de 10 werknemers vindt roken of alcoholgebruik volledig de eigen verantwoordelijkheid. Voor overgewicht vind 86 procent van de medewerkers dat hun baas buiten die problematiek moet blijven. De intenties van de werkgevers zijn echter anders, concludeert het HR-bureau. Meer dan de helft biedt de werknemers actief een preventief medisch onderzoek aan (PMO) om de gezondheid te verbeteren.

Interesse

Volgens kennismanager Peter Kuijt van Visma Raet is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen bemoeienis en interesse. “Werkgevers investeren veel om het welzijn op de werkvloer te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan fruit op de werkvloer en zit-sta bureaus. Dit draagt bij aan de vermindering van het verzuim binnen organisaties. Interesse en meer aandacht voor vitaliteit op de werkvloer is niet verkeerd. De werkgever moet zich echter wel beseffen dat hij niet volledig verantwoordelijk is. Bemoeienis is niet gewenst, maar de werkgever kan met bepaalde tools de medewerker wel motiveren om iets aan zijn gezondheid te doen.”

Reageer op dit artikel