nieuws

Verzonnen hartoperatie centraal in strafzaak

Schade 1000

Een verzonnen hartoperatie in het Surinaamse binnenland. Hiervoor stond een 37-jarige inwoner van Den Haag deze week terecht. De man zou maar liefst drie zorgverzekeraars hebben geprobeerd op te lichten met een vervalste declaratie.

Verzonnen hartoperatie centraal in strafzaak

Ook zou hij een overlijdensverklaring van zichzelf hebben opgesteld om aan boetes van het CIBJ te ontkomen. De officier van justitie eiste bij de rechtbank in Den Haag een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Claims bij zorgverzekeraars

Tot drie keer toe claimde de man een bedrag van € 5.200 bij een zorgverzekeraar. Eerst was dat bij DSW en later ook bij CZ en Achmea. Die vertrouwden de van vervalste doktersverklaringen en een vervalst vliegticket vergezelde declaratie niet en weigerden uit te keren.

De verdachte Hagenaar zei tegen de rechters niets te weten van de vervalsingen en legde de schuld bij zijn huisbaas. Die zou zijn bij een Surinaams streekziekenhuis werkzame schoonzus een valse factuur hebben laten opstellen.

Gokveslaving

Gokverslaving zou ten grondslag liggen aan het vervalsen van de documenten. De verdachte ontkende echter verslaafd te zijn.  Eveneens ontkende hij tijdens de rechtbankzitting twee berovingen te hebben verzonnen, waarbij een telefoon zou zijn gestolen.

Reageer op dit artikel