nieuws

Oosterlingen maken vaker brokken met drone

Schade 305

Inwoners van de provincies Overijssel en Gelderland maken substantieel meer brokken met drones dan inwoners van de andere provincies. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC) dat deze conclusie trok op basis van openbare data van drone-incidenten. Een verklaring voor de  overmaat aan droneschade in het Oosten van het land geeft het AIC er niet bij.

Oosterlingen maken vaker brokken met drone

In totaal analyseerde het AIC 545 openbaar vermelde incidenten waarbij bestuurders drones tijdens een vlucht kwijtraakten. Overijsselaars blijken de grootste brokkenpiloten te zijn. Zij raakten sinds 2015 namelijk 40,4% vaker dan landelijk gemiddeld hun drone kwijt tijdens een vlucht. Ook in Gelderland vinden relatief veel incidenten met drones plaats. Hier veroorzaakte men 36,9% vaker een drone-incident dan het landelijk gemiddelde. Limburg kent de beste bestuurders: hier gebeurden juist 40,4% minder incidenten vergeleken met het landelijke gemiddelde.

Verlies van signaal

Van de mensen die de oorzaak van hun drone-incident aangeven, stelt 64% dat dit het gevolg was van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. De wind werd  daarna door de bestuurders benoemd als meest voorkomende oorzaak van een drone-incident (25,8%). In slechts 1,7% van de gevallen zou het zijn gegaan om een lege batterij.

Verzekeren voor droneschade

In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar, zo meldt  het AIC. “Toch kunnen de droneliefhebbers beter niet te vroeg juichen”, aldus Simon den Hollander.  “Het is namelijk verstandig om eerst diep in de eigen polisvoorwaarden te duiken. Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden, en stellen eisen aan bijvoorbeeld het maximale gewicht van de drone  en soms ook aan de manier, locatie en tijdstip van vliegen.”

Reageer op dit artikel