nieuws

Niet-afgesloten klusbusje gestolen tijdens graafwerk, ASR moet schade vergoeden

Schade 6125

Het zou erg omslachtig en onpraktisch zijn als bouwvakkers hun bedrijfsbus te allen tijde moeten afsluiten, zelfs als ze er pal naast aan het werk zijn. Dat stelt de rechtbank Midden-Nederland in een zaak tegen ASR. De bus werd gestolen van de bouwplaats en de verzekeraar weigerde de diefstalschade te vergoeden. Die moet dat nu alsnog doen, vindt de kantonrechter.

Niet-afgesloten klusbusje gestolen tijdens graafwerk, ASR moet schade vergoeden

In een 1 meter 30 diepe put vervangen twee bouwvakkers een waterleiding als hun busje wordt gestolen. Die staat, met de klep open, geparkeerd met de achterkant naar het werkgat. Dat gat is aan de straatkant met pionnen, hekken en twee schildjes afgezet. Het busje staat binnen dat gebied en op het moment van de diefstal is minimaal één van de klussers bezig in de put. Het bouwbedrijf dient een claim in bij ASR, maar die weigert de diefstalschade te vergoeden.

Onbeheerd en niet op slot

De verzekeraar wijst erop dat het busje onbeheerd is achtergelaten en dat de bouwvakkers er niet alles aan hebben gedaan om diefstal te voorkomen. De bedrijfswagen was immers niet afgesloten. In een uitsluitingsclausule van de verzekeringsvoorwaarden staat daarover het volgende: “De bestuurder moet er alles aan doen om (…) diefstal te voorkomen. (…) In ieder geval krijgt u geen vergoeding: als de bestelauto onbeheerd is achtergelaten en niet goed is afgesloten.”

De kantonrechter in Utrecht verwerpt die argumenten. Het twee meter hoge busje was goed zichtbaar uit het werkgat. De klussers verklaren dat ze steeds maximaal 5 à 10 seconden met hun hoofd beneden zijn om iets aan de leidingen te doen. ASR betoogt dat enkel het dak te zien was, maar dat kan feitelijk niet kloppen, oordeelt de rechter. Wanneer iemand, zoals in dit geval, in de directe nabijheid van zijn auto is, is er naar het oordeel van de kantonrechter geen sprake van onbeheerd achterlaten.

Omslachtig en onpraktisch

Dat de bedrijfswagen niet op slot was, heeft volgens de kantonrechter in de polisvoorwaarden alleen betekenis in combinatie met het onbeheerd achterlaten. “Ook los daarvan vindt de kantonrechter het gegeven dat de bus niet was afgesloten in de gegeven situatie niet onzorgvuldig”, schrijft hij in zijn vonnis. Alleen de achterklep stond open, om tijdens het werk gereedschappen en materialen te pakken, maar de andere deuren waren dicht. De sleutel zat niet in het contact, maar in de broekzak van een van de twee leidingleggers. “De kantonrechter vindt dat niet van [eiseres] kan worden gevergd dat de bus volledig wordt afgesloten. Dat maakt het verrichten van dit soort werkzaamheden wel erg onpraktisch en omslachtig”, aldus de uitspraak.

Lease

De verzekeraar diende ook nog een formeel bezwaar in. Het gaat om een leasebusje. Het klusbedrijf zelf zou dus geen schade hebben geleden. Dat klopt echter niet, stelt de kantonrechter. Op het moment van de claim was de bus inderdaad nog van de leasemaatschappij, maar daarna heeft het bedrijf gewoon de resterende leasetermijnen betaald en is de eigendom van het voertuig overgegaan op de klussers.

De kantonrechter veroordeelt ASR tot het betalen van de schade. Die bedraagt, met aftrek van eigen risico en inclusief buitengerechtelijke kosten, € 11.675.

Reageer op dit artikel