nieuws

Leger gaat helpen bij opruimen overboord geslagen lading Zoë

Schade 546

Zo’n 100 militairen gaan helpen bij het opruimen van de vervuilde stranden op de Waddeneilanden. De inzet, op verzoek van meerdere burgemeesters, is nodig omdat de stranden liggen bezaaid met spullen die eerder deze week te water raakten nadat het containerschip Zoë op de Noordzee 270 containers verloor. De inzet duurt waarschijnlijk 2 dagen. 

Leger gaat helpen bij opruimen overboord geslagen lading Zoë

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë van rederij MSC -hoofdkantoor in Zwitserland- ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum 270 zeecontainers. Het schip, met bijna 400 meter lengte en een breedte van 60 meter een van de grootste containerschepen ter wereld, was op weg naar Bremerhaven. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en mogelijke vervuiling.

Capaciteit tekort

De omvang van de vervuiling vraagt om meer capaciteit dan op lokaal niveau ter beschikking is. Hierop besloot Defensie zo’n 100 militairen, afkomstig van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, in te zetten. Een aantal van hen werd teruggeroepen van hun kerstverlof.

Inzet rederij

De rederij heeft inmiddels zelf ook een bedrijf ingehuurd om het opsporen van overboord geslagen lading en het schoonmaken van stranden te coördineren. Daarnaast zet MSC ook met sonar uitgeruste schepen in om gezonken containers terug te vinden.

Reageer op dit artikel