nieuws

Leerdams paar vordert € 400.000 onverzekerde hennepschade nu bij kweker

Schade 2531

Het echtpaar Emck uit  Leerdam dat haar historische pand in de binnenstad in rook op zag gaan hoopt een groot deel van de schade nu via de rechter terug te krijgen. Verzekeraar Interpolis wees een schadeclaim tot nu categorisch van de hand omdat de man die het pand van het paar huurde er een hennepkwekerij in had gevestigd. Deze week staat de huurder voor het hekje. 

Leerdams paar vordert € 400.000 onverzekerde hennepschade nu bij kweker

In juni 2017 brandde het pand van Piet (87) en Klara (59) aan de Hoogstraat in hartje Leerdam tot de grond toe af. Naderhand bleek dat er in het pand twee hennepkwekerijen zaten, een misdrijf waarvoor kort daarop de inmiddels 43-jarige huurder werd aangehouden als verdachte.

Illegale activiteiten

Daarmee was het echtpaar nog niet uit de brand want de verzekering die ze hadden lopen bij Interpolis voor het pand met een verzekerde waarde van € 875.000 bleek in dit geval waardeloos. Hoewel het paar aangaf niet te hebben geweten van de hennepteelt door de huurder, wees de verzekeraar op de polisvoorwaarden waarin staat dat er bij illegale activiteiten nooit wordt uitgekeerd en dat dit wettelijk niet toegestaan is.

Brand door schuld

Nadat de twist met Interpolis op niets uitdraaide hebben Piet en Klara Emck hun hoop nu gevestigd op de rechter. De verdachte moet deze week voorkomen en wordt brand door schuld te laste gelegd. “Als hij daarvoor veroordeeld wordt, betekent het dat hij aansprakelijk én schadeplichtig is”, vertelt Alex Vooren van de stichting Bestrijding Woonbranden en Hennepteelt (SBWH) tegen AD Rivierenland.

Civiele procedure

Het echtpaar hoopt op een schadevergoeding € 400.000, ver beneden de marktwaarde die het pand in goede staat had kunnen opbrengen. Vooren: “Maar met advocaatkosten, misgelopen huur en saneringskosten kom je aan een belachelijk bedrag. Dan is de kans dat de claim wordt afgewezen zowat 100 procent.” Als de man schuldig wordt bevonden maar schadevergoeding blijft uit, overweegt het paar een civiele procedure tegen haar voormalige huurder.

Reageer op dit artikel