nieuws

Kamervragen over Zilveren Kruis dat verwijdering borstimplantaten niet wil vergoeden

Schade 1269

Kamerlid Henk van Gerven (SP) heeft Kamervragen aan minister Bruins (Medische Zorg) gesteld over de weigering door zorgverzekeraar Zilveren Kruis (Achmea) om verwijdering van borstimplantaten te vergoeden. Volgens van Gerven is de afwijzing ongegrond, waarbij hij verwijst naar een publicatie van het Zorginstituut Nederland dat vergoeding, onder voorwaarde, noodzakelijk kan zijn. 

Kamervragen over Zilveren Kruis dat verwijdering borstimplantaten niet wil vergoeden

Van Gerven deelt met de minister een afwijzing die een vrouw ontving van haar zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De vrouw wil de haar borstimplantaten laten verwijderen wegen siliconenincompabiliteit. Het materiaal zou bij het ‘weglekken’ in het lichaam schade kunnen veroorzaken. Ondanks een indicatie hiervan wil Zilveren Kruis de verwijdering (op grond van de basisverzekering niet vergoeden.

Eenzelfde recht

Reden voor Van Gerven om Kamervragen te stellen aan de minister. “Dient de verwijdering toch niet voor vergoeding in aanmerking te komen gezien het standpunt van het Zorginstituut Nederland dat patiënten met systemische klachten door de siliconenprothese recht hebben op een dergelijke vergoeding? Zo ja, wilt u dan uw conclusie delen met alle
zorgverzekeraars, zodat alle vrouwen die in eenzelfde positie verkeren als mevrouw R eenzelfde recht daaraan kunnen ontlenen?”

Voorwaarden vergoeding

Op de site van het Zorginstituut Nederland valt inderdaad te lezen dat het verwijderen (explantatie) van een borstimplantaat onderdeel is van het basispakket, wanneer er sprake is van een medische noodzaak voor verwijdering. Wel verbindt het instituut daar voorwaarden aan: Andere behandelingen gericht op het verminderen van de systemische klachten. De verwijdering moet gezien worden als een laatste middel. “Dit betekent dat het gaat om anderszins uitbehandelde patiënten die voorafgaand aan de explantatie onder behandeling zijn (geweest) voor hun systemische klachten door een medisch specialist, zoals een internist of klinisch immunoloog”, aldus het Zorginstituut. “Verder moeten de klachten aantoonbaar fysiek en/ of sociaal disfunctioneren veroorzaken.”

In een reactie stelt een woordvoerder van Zilveren Kruis niet te weten over welke verzekerde het gaat, noch de inhoud van de brief te kennen en daarom niet te kunnen reageren.

Reageer op dit artikel