nieuws

Alleen stroom steeg in 2018 harder in prijs dan verzekeringen

Schade 473

De consumentenprijzen zijn in 2018 met gemiddeld 1,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is volgens het CBS de sterkste stijging sinds 2013, toen de prijzen vooral omhoogschoten door de btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Van alle producten en diensten was elektriciteit de snelste stijger met 15,7 procent toename, op de voet gevolgd door ‘overige verzekeringen’ met 10,1 procent. Een containerbegrip voor bijvoorbeeld de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering.

Alleen stroom steeg in 2018 harder in prijs dan verzekeringen

De stijging is opmerkelijk in vergelijking met andere verzekeringscategorieën van het CBS. De categorie verzekeringen in verband met vervoer steeg met ‘slechts’ 3,9 procent. Consumenten waren gemiddeld 1,7 procent meer kwijt aan de inboedel- en opstalverzekering en betaalden 4,1 procent meer voor hun zorgverzekering. Financiële diensten in zijn algemeenheid werden 4,5 procent duurder.

Goedkoper

Er werden ook zaken goedkoper voor de consument. Telefoonabonnementen daalden bijvoorbeeld het hardst in prijs: ten opzichte van een jaar eerder 14,5 procent minder kosten. Andere dalers waren beeld- en geluidsapparatuur (-9,1%) en mobiele telefoons ( -7,7%).

Reageer op dit artikel