nieuws

Vergelijkers registreren aanzienlijk meer overstappers

Schade 896

Vergelijkers Independer en Pricewise noteerde afgelopen anderhalve maand een recordaantal overstappers. Via Pricewise en dochter Hoyhoy kozen in vergelijking met vorig jaar 26% meer Nederlanders voor een nieuwe zorgverzekering. Bij Independer steeg het aantal overstappers met 21%. Bij Zorgkiezer verdubbelde het aantal switchers ten opzichte van vorig jaar zelfs.

Vergelijkers registreren aanzienlijk meer overstappers

Afgaand op de eigen cijfers verwacht Pricewise dat ook het landelijk overstappercentage dit jaar flink stijgt, aldus een woordvoerder. De overstappers namen hun beslissing wel weer relatief laat. Bij Independer maakte de helft van de overstappers pas na de kerstdagen een keuze voor een nieuwe zorgverzekeraar. Een op de zes deed dat bovendien op oudjaarsdag, bij zowel Independer als Pricewise.

“Niet alleen stegen zorgpremies opnieuw, vooral de premieverschillen zijn dit jaar fors. Wij denken dat dit belangrijke redenen zijn geweest voor mensen om eens goed te kijken naar de inhoud en premie van hun zorgverzekering. Meer mensen hebben dat gedaan en zijn overgestapt omdat er een beter passend alternatief was”, zegt directeur Coen de Ruiter van Independer. Zijn collega Hans de Kok van Pricewise wijst op dezelfde redenen voor mensen om de zorgverzekering dit jaar extra goed tegen het licht te houden.

Restitutiepolis in onmin

Independer voorzag vorige maand al dat de restitutiepolis steeds minder populair wordt. Dat blijkt nu ook uit de cijfers. Twee jaar geleden sloot 19% procent van de klanten via de site nog een restitutiepolis. Vorig jaar daalde dit naar 15%. Voor 2019 koos nog geen 10% voor restitutie.

Definitieve cijfers

Zorgkiezer houdt er rekening met een landelijke toename van 10% van het aantal overstappers. Het definitieve landelijke overstappercentage wordt pas over een maand bekend. Consumenten hebben nog tot eind deze maand om zich aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Vorig jaar voorzagen vergelijkingssite ook een forse toename van het aantal zorgswitchers. In 2018 stapte uiteindelijk 6,2% over, tegen 6,4% in 2017.

Reageer op dit artikel