nieuws

Winterserie (2) – Georgette Fijneman (Zilveren Kruis): ‘Verzekeraars hielden Slotervaart juist overeind’

Schade 2280

2018 kende de nodige smaakmakers in de financiële dienstverlening. Een van hen was Georgette Fijneman, directeur van Zilveren Kruis. Voor zorgverzekeraars was het een roerig jaar, met steeds duurdere zorg en omvallende ziekenhuizen. Volgens Fijneman wordt er onterecht naar de zorgverzekeraars gewezen als oorzaak van de faillissementen. Voor 2019 hoopt ze meer zorg aan te kunnen bieden op de plaatsen waar patiënten dat willen.

Winterserie (2) – Georgette Fijneman (Zilveren Kruis): ‘Verzekeraars hielden Slotervaart juist overeind’

Is het kerstdiner vegetarisch of staat er ouderwets een kalkoen op tafel?
“Ik hou van gezond eten. Maar ook van lekker eten. Ik vier Eerste Kerstdag met mijn drie zussen en hun gezin. Iedereen maakt een gang. Er zitten aardig wat goede koks tussen, ook tussen de neven en nichten. Dat betekent dan ook dat er vaak flink wordt uitgepakt. En dan met z’n allen aan een lange tafel ervan genieten. Heerlijk!”

Wat is de beste manier om te ontspannen tijdens de feestdagen?
“Ontspannen lukt mij altijd heel goed. Ik kan makkelijk schakelen tussen werk en privé. Dat betekent dat als ik niet met werk bezig ben, ik ook echt niet met werk bezig ben, ook niet in mijn hoofd. Lekker ontspannen voor mij is dan niets hoeven, doen waar ik zin in heb: uitslapen, rustig de krant lezen, met mijn drie dochters een flauwe kerstfilm kijken of ouderwets bordspelletjes spelen, borrelen met vrienden.”

Als je de krant leest, lijkt het wel alsof in de zorg iedereen andere belangen heeft

Welke gebeurtenis uit het afgelopen jaar heeft u positief verrast?
“Als je de krant leest, lijkt het wel alsof in de zorg iedereen andere belangen heeft. Terwijl het mooie is dat als je met elkaar in gesprek gaat op een meer strategisch niveau, vaak blijkt dat we allemaal vanuit dezelfde drive en intenties bezig zijn. En als je dat dan kunt omzetten in positieve energie naar de toekomst toe, dan is dat heel mooi. En dat heb ik gelukkig veel ervaren afgelopen jaar. In gesprekken met besturen van ziekenhuizen, met gemeentes, met werkgevers die vraagstukken hebben op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Afgelopen week nog met een huisarts in een achterstandswijk in Rotterdam.”

Wat hoopt u in 2019 niet meer mee te maken?
“Ziekenhuizen die failliet gaan. Het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen bleken niet toekomstbestendig genoeg, hetgeen uiteindelijk leidde tot hun faillissement. De crisis die met name in Slotervaart ontstond was door niemand voorzien en door ons ook zeker niet gewild. Soms werd er onterecht naar de zorgverzekeraars gewezen. Het tegendeel is waar. Juist de zorgverzekeraars hielden beide ziekenhuizen jarenlang overeind. Tót het moment dat het ook maatschappelijk gezien, niet meer verantwoord was om premiegeld van onze verzekerden hiervoor te gebruiken.”

Van welke ontwikkeling heeft u hoge verwachtingen in 2019?
“Dat gezondheidszorg gebeurt op de manier én op de plek waar patiënten dat willen. We zien dat klanten vaker zorg thuis willen en vertrouwen in e-health. Zilveren Kruis heeft daar de afgelopen jaren al veel in geïnvesteerd en dat blijven we doen omdat onze verzekerden daarom vragen. Natuurlijk alleen als het kan én als het veilig is. Chemotherapie kan bijvoorbeeld vaak heel goed thuis. Een ander voorbeeld is HartWacht, waarbij we door hartbewaking via een app mooie resultaten boeken. Inmiddels maken honderden verzekerden er gebruik van en we maken op dit moment afspraken met cardiologen voor duizenden hartpatiënten.”

Welk goed voornemen gaat Zilveren Kruis volgend jaar zeker waarmaken?
“Zilveren Kruis gaat voor nog meer Nederlanders gezondheid dichterbij brengen. Dat betekent natuurlijk het betalen en regelen van zorg, door bijvoorbeeld zorgbemiddeling. Maar ook door steeds meer activiteiten op het gebied van preventie en Gezond Ondernemen. Ik zal komend jaar nog meer pro-actief bij zorgaanbieders en branche-organisaties het gesprek voeren hoe we samen nog beter aan de slag kunnen voor goede en betaalbare zorg. Ook met patiëntenorganisaties en collectiviteiten. Gezamenlijk een stip aan de horizon zetten over zorg op de juiste plek en afspreken hoe we daar gaan komen. We moeten het toch echt samen doen!”

Reageer op dit artikel