nieuws

Vrouw niet aansprakelijk voor schoudertas die blijft haken

Schade 8862

Dat een vrouw zich aansprakelijk voelt voor het feit dat haar schoudertas schade veroorzaakte bij haar huidspecialist betekent nog niet dat ze daadwerkelijk aansprakelijk is. Volgen de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid is er geen sprake van een onrechtmatige daad die leidt tot verzekeringstechnische aansprakelijkheid. Verzekeraar Klaverblad hoeft daarom niet namens de vrouw de schade aan het huidinstituut te vergoeden.

Vrouw niet aansprakelijk voor schoudertas die blijft haken

Tijdens een gezichtsbehandeling heeft de consument haar tas op de grond gezet in de behandelkamer. Wanneer zij na de behandeling de tas oppakt en over haar schouder trekt, blijft de schouderriem haken achter twee lampen van een warmte-apparaat. De lampen vallen op de vloer en één ervan valt kapot.

Expertiseonderzoek

Het huidinstituut stelt de consument aansprakelijk voor de ontstane schade. De consument voelt zich aansprakelijk en doet een beroep op haar verzekeraar, Klaverblad. De verzekeraar uit Zoetermeer laat een expertiseonderzoek doen. Volgens Klaverblad is er geen sprake van onrechtmatig gedrag, is de consument daarom  niet aansprakelijk en hoeft de verzekeraar daarom geen schade vergoeden aan het huidinstituut.

Ongelukkige samenloop

Kifid gaat in  haar bindende uitspraak mee in de redenatie van Klaverblad. “De Geschillencommissie merkt op dat gedrag dat leidt tot schade niet per definitie onrechtmatig is. Gedrag is pas onrechtmatig wanneer het zo waarschijnlijk is dat het gedrag tot schade leidt, dat je uit oogpunt van zorgvuldigheid dat gedrag achterwege moet laten. Dat is hier niet aan de orde. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden die hier de schade lijkt te hebben veroorzaakt.”

Voorzorgsmaatregelen

Ook merkt de commissie op dat de behandelaar (het huidinstituut) zelf extra voorzorgsmaatregelen had kunnen nemen om schade aan dit zeer kostbare warmteapparaat te voorkomen.

Reageer op dit artikel