nieuws

Schoppende amateurvoetballer verliest rechtszaak vrijwel altijd

Schade 1302

Tackles die zo zwaar zijn dat ze het tot de rechtbank schoppen, worden vrijwel altijd verloren door de aanslagpleger. Zeker als de overtreding ook door de scheidsrechter meteen met een rode kaart is bestraft. Dat blijkt uit een analyse van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC). Tussen 2006 en 2018 kwamen tien tackles met letsel tot gevolg voor de rechter, negen keer won het slachtoffer.

Schoppende amateurvoetballer verliest rechtszaak vrijwel altijd

In acht gevallen gaf de scheidsrechter meteen een rode kaart voor de overtreding. Zeven keer werd het slachtoffer in het gelijk gesteld. De enige keer dat een dader wel aansprakelijk werd gehouden voor het letsel, maar geen rood kreeg, bleek de scheids een clubgenoot van de dader. Eén keer kreeg een speler wel rood, maar achtte de rechter hem toch niet aansprakelijk. AIC benoemt dat die uitspraak werd gedaan een jaar vóór de tackle waarmee Rachid Bouaouzan een einde maakte aan de voetbalcarrière van Niels Kokmeijer.

Geaccepteerd risico

De andere twee tackles waarbij het slachtoffer niet in het gelijk werd gesteld, waren volgens de rechter een geaccepteerd risico. De tackle werd door de rechtbank beschouwd als binnen de regels van het spel, waardoor de dader niet aansprakelijk kon worden gesteld.

Reageer op dit artikel