nieuws

NZa start onderzoek naar zorginstellingen die iPhones uitdelen voor restitutiepolissen

Schade 510

De Nederlandse Zorgautoriteit begint een onderzoek naar zorgaanbieders die hun patiënten met dure cadeaus of geld willen verleiden tot een restitutiepolis. In een verklaring zegt de NZa te zullen kijken of de zorgverleners de wet overtreden. Als dat zo is, grijpt de zorgautoriteit in. “Wanneer de wet ruimte laat, gaan wij in gesprek met het ministerie van VWS om tot een oplossing te komen.”

NZa start onderzoek naar zorginstellingen die iPhones uitdelen voor restitutiepolissen

De Apeldoornse verslavingszorginstelling SGGZ bood patiënten een nieuwe iPhone XR aan als ze zouden overstappen naar een restitutiepolis. Met een dergelijke zorgverzekering kan de zorginstelling meer declareren voor haar behandelingen dan met een naturapolis. Zorgverzekeraars VGZ en ONVZ reageerden direct verontwaardigd op het feit dat zorggeld wordt uitgegeven aan cadeaus.

Onwenselijk

De NZa noemt de actie nu onwenselijk omdat mensen hun polis dienen te kiezen op inhoud en bijbehorende premie. “Mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook kan het zijn dat zij meer betalen dan nodig is”, schrijft de zorgautoriteit.

De NZa wil weten of de acties in strijd zijn met de Zorgverzekeringswet (Zvw) of anders de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

Reageer op dit artikel