nieuws

‘Bestaande arbodiensten houden amper rekening met genderverschillen’

Schade 842

Arbodiensten houden te weinig rekening met specifieke levensfaseproblemen van vrouwen. Die zitten daardoor te vaak onnodig thuis, dat zegt Joyce van Dijk, oprichter van de eerste arbodienst voor vrouwen HealthyWoman. Het bedrijf gaat zich naar eigen zeggen focussen op vrouwen in ‘typische vrouwensectoren’ zoals de thuiszorg, ziekenhuizen, horeca en schoonmaakbedrijven. HealthyWoman werkt daarvoor samen met Servicecentrum Vitaliteit Arbo en Verzuim (SVAV).

‘Bestaande arbodiensten houden amper rekening met genderverschillen’

Van Dijk vindt dat vrouwen te vaak aan hun lot worden overgelaten. “Ze stromen uit en gaan een financieel moeilijke en onzekere toekomst tegemoet. Er is geen aandacht voor de levensfase waarin ze zitten en de invloed die dat op hen heeft. Deze invloed wordt vaak verward met een burn-out. Hierdoor worden vrouwen behandeld als burn-out patiënten, terwijl ze eigenlijk een andere interventie nodig moeten hebben.”

Verzuimpercentage

Vrouwelijke werknemers hebben volgens het CBS en TNO in elke leeftijdscategorie een hogere ziekteverzuimpercentage dan mannen. In de leeftijdscategorie 25-35-jarigen is het verzuimpercentage zelfs twee keer zo groot als mannen. Volgens Van Dijk bevestigt dat de noodzaak om een arbodienst helemaal op vrouwen te richten. “Dat heeft nog geen enkele arbodienst gedaan”, schrijft ze in het persbericht over de lancering.

Levensfasetraining

Ook in het kader van duurzame inzetbaarheid is het volgens Van Dijk goed om meer aandacht specifiek aan vrouwen te geven. “Door alleen al de uitval als gevolg van overganggerelateerd verzuim terug te dringen, kan vele tonnen winst worden behaald”, zegt Van Dijk. HealthyWoman wil dat ook gaan aanpakken met preventie. Ze wil vrouwen met levensfasetrainingen meer kennis geven over de hormonale veranderingen die gepaard gaan met hun levensfase, om zo uitval te voorkomen. “Dus niet het dak repareren bij een grote hoosbui, maar als de zon schijnt”, aldus Van Dijk.

De uitvoering vindt plaats in samenwerking met SVAV. Volgens het persbericht zijn de verzuimmanagers en bedrijfsartsen van SVAV getraind door HealtyWoman. “Zij hebben kennis opgedaan over de verschillende levensfasen en de daarbij behorende kenmerken. Zo kunnen ze signalen van eventuele uitval in een vroegtijdig stadium herkennen en voorkomen”, schrijft het bedrijf in het persbericht.

Reageer op dit artikel