nieuws

Arie van den Berg (Benevia/Heinenoord): ‘Provisiediscussie moet over marges gaan’

Schade 4287

De deze week weer stevig aangezwengelde discussie over provisiebeloning bij schadeverzekeringen is een schijndiscussie in de beleving van Arie van den Berg, directeur van intermediairbedrijf Benevia/Heinenoord en bestuurslid bij de NVGA. Volgens Van den Berg zou het werkelijk moeten gaan om de marges die binnen de financiële dienstverlening verdiend worden. 

Arie van den Berg (Benevia/Heinenoord): ‘Provisiediscussie moet over marges gaan’

Nadat Fred de Jong en Edwin Herdink al voorzichtig op de zaken vooruitliepen, kwam eerder deze week het hoge woord er bij minister Hoekstra uit. Hij onderzoekt momenteel met de AFM hoe er vorm kan worden gegeven aan de wens van onder meer de toezichthouder en het Verbond van Verzekeraars voor actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen.

Besmet woord

Volgens Arie van den Berg begint provisie zo langzamerhand een besmet woord te worden. “We moeten dus maar snel af van dit woord. Als we aan een klant uit moeten leggen dat de premie die ze betalen voor 21 % naar de overheid gaat door middel van assurantiebelasting en dat in het resterende deel onze marge zit, zal geen klant hiervan in de war raken.”

Marges in dienstverlening

Hij wijst er erop dat ook in andere diensten die we met elkaar afnemen, waaronder energie en water, in de eindprijs ook de marges van de producent (de energiecentrale) en de leverancier (bijvoorbeeld Nuon of Eneco) zitten. “De vergelijking gaat nog verder want degene die de distributie mogelijk maakt, bijvoorbeeld Stedin, heeft ook zijn marge. De discussie moet dus eigenlijk gevoerd worden over marges in de dienstverlening.”

Potje voor uitvaart

Hij stelt het niet nodeloos ingewikkeld te willen maken voor minister Hoekstra en laat daarom de marges in de zorg buiten beschouwing. “Zullen we alle marges dan maar transparant gaan maken minister ? Zal iedereen blij van worden. Regel wel dat er over tien/vijftien jaar een potje is om van uit de overheid bij te springen als mensen hun overledene niet meer fatsoenlijk kunnen laten begraven omdat er geen uitvaartverzekeringen meer worden geadviseerd!”

Stempel Leo de Boer

Volgens Van den Berg probeert ook scheidend Verbondsdirecteur Leo de Boer nog zijn stempel op de discussie te drukken,  waarbij de directeur van Benevia/Heinenoord hint naar het afscheidsinterview van De Boer in am:45. “Helaas probeert Leo de Boer ook nog naar de toekomst zijn stempel te drukken op de financiële dienstverlening en ziet hij een maatschappelijke trend die altijd gelijk krijgt. Mooi want ik zie er ook één. Leo neem dit verhaal over marges op dienstverlening maar mee naar je nieuwe baan bij VNO-NCW. Daar zullen de leden van deze organisatie blij van worden.

Reageer op dit artikel