nieuws

Zorgverzekeraars kwaad over stunts met iPhone in ruil voor restitutiepolis

Schade 3079

Een verslavingszorginstelling uit Apeldoorn heeft zich de woede op de hals gehaald van zorgverzekeraar VGZ. De zorgverlener geeft gratis iPhones weg als klanten een restitutiepolis afsluiten. Ook andere zorgaanbieders verleiden klanten met cashbacks of cadeaus om de goedkopere naturapolissen links te laten liggen. Zij kunnen meer geld bij verzekeraars declareren als hun patiënten een restitutiepolis hebben.

Zorgverzekeraars kwaad over stunts met iPhone in ruil voor restitutiepolis

Verslavingszorginstelling SGGZ uit Apeldoorn, dat ironisch genoeg ook schermverslaving behandelt, adverteert met een gratis iPhone XR als klanten in het overstapseizoen een restitutiepolis sluiten bij één van zeven geselecteerde verzekeraars. Daarnaast moeten ze een behandeling van 12 weken volgen bij SGGZ en die ook afmaken. Een restitutiepolis staat voor volledige zorgvrijheid, aldus de SGGZ-actie. Het bedrijf vertelt er echter niet bij dat het zelf meer kan declareren dan wanneer patiënten een (goedkopere) naturapolis hebben.

Volstrekt onacceptabel

En dat is tegen het zere been van VGZ. “Het gaat om zorggeld dat gebruikt wordt voor cadeaus. Dat is natuurlijk niet de bedoeling”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Op LinkedIn drukt mediarelatiemanager Dennis Verschuren van de verzekeraar zich sterker uit: “GGZ-aanbieders die iPhones cadeau doen bij het aangaan van een verslavingsbehandeling. Volstrekt onacceptabel dat zorggeld op deze wijze wordt misbruikt. VGZ verzoekt de aanbieder de pagina offline te halen.” Dat laatste is nog niet gebeurd.

Ook zorgverzekeraar ONVZ maakt zich boos. Die ontdekte vorig jaar dat een zorgaanbieder van wijkverpleging patiënten maandelijks meer dan vijf tientjes korting geeft op hun restitutiepolis. “Zorggeld wordt gebruikt om kortingen te geven voor zorgverleners. Cadeaus of kortingen geven is eigenlijk uit den boze”, aldus ONVZ tegenover RTL. En belangenbehartiger Zorgverzekeraars Nederland stelt op Twitter: “Geld dat voor zorg bestemd is, moeten we ook aan zorg besteden.”

Foute zorgbaas

VVD-Kamerlid Arno Rutte zegt dat hij van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) actie eist. “Welke foute zorgbaas verzint dit? Kwetsbare patiënten lokken met een gratis iPhone en vervolgens de rest van Nederland een hogere zorgpremie laten betalen. Dit moet stoppen”, schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina.

Reageer op dit artikel