nieuws

Zorgverzekeraars geven reserves langzaam terug aan consument

Schade 770

Het geld dat zorgverzekeraars in de winstgevende jaren hebben opgepot, wordt langzaam weer teruggeven aan de consument. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de reserves van de verzekeraars in 2017 geslonken zijn tot in totaal 2,4 miljard euro. Dat was in 2015 nog 3,3 miljard. De Consumentenbond blijft ervoor pleiten dat verzekeraars niet meer reserves aanhouden dan ze wettelijk verplicht zijn.

Zorgverzekeraars geven reserves langzaam terug aan consument

Volgens de consumentenorganisatie zijn er nog wel grote verschillen tussen de buffers. Achmea houdt als koploper bijna 700 miljoen euro meer achter de hand dan nodig. CZ en VGZ volgens met beiden ongeveer 660 miljoen. Menzis komt uit op ruim 250 miljoen en DSW houdt 82 miljoen euro op de plank. Teruggerekend per verzekerde komt dat uit tussen 169 en 229 euro.

Waarschuwing

Zorgverzekeraars gebruiken de reserves om de premiestijgingen te dempen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwde onlangs dat als de zorgkosten niet snel afgeremd worden, de premie over enkele jaren flink zal stijgen. De solvabiliteit van de zorgverzekeraars daalde tussen 2016 en 2018 van 160 procent tot 140 procent. Het wettelijke minimum bedraagt 100 procent.

Reageer op dit artikel