nieuws

Zilveren Kruis ontzenuwt zorgen om huidkankerbehandeling na bankroet ziekenhuis

Schade 603

Zorgvergelijkingswebsite ZorgverzekeringWijzer.nl, kwam gisteren met een waarschuwing voor huidkankerpatienten die onder behandeling stonden van het failliete Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Overstappen met een naturapolis van Zilveren Kruis naar een ander ziekenhuis zou wel eens flink in de papieren kunnen lopen.  Zilveren Kruis ontkent het verhaal en stelt dat patiënten in dit geval gewoon 100% van de betreffende behandeling vergoed krijgen.

Zilveren Kruis ontzenuwt zorgen om huidkankerbehandeling na bankroet ziekenhuis

ZorgverzekeringWijzer.nl onderzocht wat het gevolg is voor een huidkankerpatiënt die met een natura zorgverzekering overstapt van het failliete Slotervaartziekenhuis naar het 5 kilometer verderop gelegen VU-ziekenhuis. Uitgaande van de tekst op de website van Zilveren Kruis vergoedt deze zorgverzekeraar aan een patiënt met niet gecontracteerde zorg slechts 75% van het tarief dat de verzekeraar bij wel gecontracteerde zorg vergoedt.

Behandeling elders

In het geval van een behandeling van huidkanker (bij ziekenhuisopname) zouden de gevolgen van het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en daarmee de gedwongen voortzetting van de behandeling elders heel wrang kunnen uitpakken, zo becijferde vergelijkingssite. Als de behandeling wordt voortgezet bij het OLVG (11 km afstand) kost deze, in plaats van € 4.815,22 bij het Slotervaart,  € 9.811,47. Wil de patiënt toch liever wat dichterbij het Slotervaart behandeld worden, dan stokt de teller in  VUMC op €12.900.

Rechterlijke uitspraken

Conform de grondregel zou Zilveren Kruis bij beide duurdere ziekenhuizen nog steeds maximaal 75% van € 4.815,22 (€ 3.611,42) betalen. Wel voegde ZorgverzekeringsWijzer.nl daar de nuance aan toe dat er inmiddels verschillende rechterlijke uitspraken zijn gedaan waarin is aangegeven dat verzekeraars altijd minimaal 75% van de niet gecontracteerde, maar wel verzekerde zorgkosten moeten betalen. “Maar dan nog is het verschil in bovenstaand voorbeeld maar liefst € 3.225 en is wellicht een langdurige en kostbare rechtszaak nodig om dit gelijk te halen bij de zorgverzekeraar.”

Gewoon vergoed

In dit geval gaan de polisvoorwaarden echter niet op, zo blijkt uit contact tussen de vergelijkingssite en Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar, onderdeel van Achmea, geeft aan dat patiënten die overgeplaatst zijn naar een ander ziekenhuis in verband met het faillissement van een van de ziekenhuizen -ondanks de budgetpolissen- 100% vergoeding krijgen voor de behandeling.

Reageer op dit artikel