nieuws

Verbond: Limiet op gebruik rechtbijstandverzekering is grijs gebied

Schade 1309

Hoe vaak je gebruik maken van je rechtsbijstandverzekering is volgens het Verbond van Verzekeraars moeilijk aan te geven. Dit stelt de brancheorganisatie in een reactie op de radio-uitzending van consumentenprogramma Radar dat de werking van rechtbijstandverzekeringen belichtte. Volgens het Verbond mogen verzekeraars de polis opzeggen bij een te hoge schadelast maar moet dit wel in de voorwaarden staan en tijdig worden gecommuniceerd naar de klant.

Verbond: Limiet op gebruik rechtbijstandverzekering is grijs gebied

In de uitzending kwam het het verhaal van Monique Sparla, klant met een rechtbijstandverzekering bij Centraal Beheer aan bod. Zij kreeg een brief van de verzekeraar waarin stond dat ze in drie jaar zeven keer gebruik had gemaakt van haar rechtsbijstandverzekering. Ze mag tot oktober 2020 nog één keer de verzekering aanspreken, waarna de verzekering wordt opgezegd.

Stijgende schadelast

In een reactie stelt Centraal Beheer dat als klanten te veel claimen, de schadelast stijgt en de premie hoger wordt. Met de brief hadden ze Sparla daar op willen wijzen. Ook wijst de Achmea-dochter naar de  algemene voorwaarden. Volgens advocaat Sander Arts is opzeggen niet per definitie toegestaan: “De jurisprudentie geeft aan dat er eerst gekeken moet worden of een minder vergaande maatregel mogelijk is, zoals een premiestijging.” Wel erkent ook hij dat het aantal keer dat je er een beroep op doet redelijk moet zijn. “De wet zegt dat het afhangt van de omstandigheden van het geval.”

Reageer op dit artikel