nieuws

Univé wil stooksensor ontwikkelen tegen schoorsteenbranden

Schade 886

Verzekeraar Univé onderzoekt met drie bedrijven of een slimme stooksensor kan worden gemaakt voor mensen met houtkachels. Het apparaat moet waarschuwen als te warm of te koud wordt gestookt en wanneer het tijd is de schoorsteen te vegen. Univé hoopt zo het aantal schoorsteenbranden terug te dringen.

Univé wil stooksensor ontwikkelen tegen schoorsteenbranden

Volgens de verzekeraar vinden er jaarlijks gemiddeld 2.000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Het stoken met een houtkachel brengt extra risico’s mee doordat daarbij de stof creosoot vrijkomt. Die slaat als teerachtige laag neer aan de binnenkant van de schoorsteen. Hierdoor kan de binnenste laag van schoorsteen gaan smeulen. Mogelijk gevolg: vonken die naar boven (richting rieten dak) of naar beneden (richting huiskamer met vloerkleed, gordijnen en meubilair) schieten.

Tijd om te vegen

Een stooksensor moet dat tegengaan, hoopt Univé. “Niet alleen moet deze sensor alarmeren bij brand, maar ook laten weten of de omstandigheden wel geschikt zijn om je haardvuur te ontsteken. Daarnaast zou het enorm nuttig zijn als het apparaat laat weten of je te warm of te koud stookt. Of wanneer het tijd is je schoorsteen te vegen”, aldus innovatiemanager Bas Wit.

Haalbaarheidsonderzoek

De verzekeraar legde het idee voor de sensor voor op innovatieplatform KvK Business Challenge van de Kamer van Koophandel. Drie bedrijven sloegen aan op het idee. Samen met deze ondernemers (Studio Mango, Fluctus en icr3ate) is Univé inmiddels een haalbaarheidsonderzoek gestart. De verzekeraar hoopt in 2019 te weten of een werkend prototype van de stooksensor daadwerkelijk haalbaar is.

Reageer op dit artikel