nieuws

Solvabiliteit zorgverzekeraars daalt naar 140%

Schade 1229

De gemiddelde solvabiliteit van zorgverzekeraars is gedaald van 160% in 2016 naar 140% in 2018. De minimale reserves raken daardoor in zicht, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen. De toezichthouder voorziet forse premiestijgingen voor komende jaren.

Solvabiliteit zorgverzekeraars daalt naar 140%

De solvabiliteit van zorgverzekeraars ligt nu gemiddeld 40% boven het wettelijk minimum van 100%. Dat betekent dat ze minder van hun buffer in kunnen zetten om de premies laag te houden. Afgelopen jaren hebben verzekeraars die overtollige middelen ingezet om de premie te drukken, maar verschillende maatschappijen hebben volgens de monitor al aangekondigd dit niet te kunnen blijven doen.

Premie omhoog

Dat betekent volgens de Nederlandse Zorgautoriteit dat het haast onvermijdelijk is dat de premies komende jaren flink omhoog gaan. Volgens de toezichthouder is dat alleen te voorkomen als zorgverzekeraars en zorgaanbieders samen de zorgkosten kunnen beteugelen.

Nagenoeg gelijke polissen

In de zorgmonitor noemt de NZa het bovendien ongewenst dat er binnen concerns veel nagenoeg gelijke polissen zijn. De zorgautoriteit vindt het belangrijk “dat verzekerden echt wat te kiezen hebben”.

“Ook collectiviteiten die inhoudelijk weinig toevoegen vinden wij om die reden geen aanwinst op de polismarkt”, vult de toezichthouder aan. Deze zomer riep ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg) al op een einde te maken aan de wildgroei aan collectieve zorgpolissen. Volgens de minister is de korting op die polissen vaak een sigaar uit eigen doos: de korting wordt gefinancierd door een opslag op de oorspronkelijke premie. Zorgverzekeraars reageerden afwijzend. Zij vinden dat collectiviteiten een duidelijke zorginhoudelijke meerwaarde bieden.

Reageer op dit artikel