nieuws

Premiestijging zorgpolis verdrievoudigd, aanvullende dekking versoberd

Schade 979

De premiestijging voor de zorgpolis mag dan in de meeste gevallen lager zijn uitgevallen dan de door de minister voorspelde € 10 per  maand, deze pakt nog altijd bijna 3 keer zo hoog uit dan in het overstapseizoen 2018. Dit blijkt uit cijfers van productvergelijker MoneyView. Vergelijkingssite Independer stelt dat zorgverzekeraar daar boven op hun aanvullende verzekeringen hebben versoberd. 

Premiestijging zorgpolis verdrievoudigd, aanvullende dekking versoberd

Voor 2019 bedraagt de gemiddelde premiestijging 5,7%, zo becijferde MoneyView. Dat is bijna drie keer zo hoog dan tijdens het vorige overstapseizoen toen de premiestijging voor 2018 op gemiddeld 2% uitkwam. In echt geld komt de premiestijging voor 2019 uit op gemiddeld € 76 voor het hele jaar, ruim € 6,30 per maand.

Besured en Promovendum

Verder constateert de vergelijkingssite dat de premies van vrijwel alle basisverzekeringen omhoog gegaan. Alleen de premies van de basisverzekeringen van Besured en Promovendum, beiden onderdeel van de Dordtse CAK Groep, zijn gelijk gebleven. Marktbreed is de premie sinds 2014 met  25% gestegen. Destijds betaalde een consument gemiddeld € 94 per maand voor zijn of haar zorgpolis, in 2019 loopt dit op naar € 118 per maand.

Ín 2014 betaalde een consument gemiddeld € 94 per maand, in 2019 loopt dit op naar € 118 per maand

Zekur, het online budgetlabel van Univé, is met haar naturapolis nog de enige aanbieder die bij het verplichte eigen risico van € 385 een premie aanbiedt van onder de € 100 (€ 98,50).

Online vs. traditioneel

Independer zette de gemiddelde premies van de online-naturaverzekeringen van de vier grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis) af tegen die van de traditionele merken. Het premieverschil tussen online en traditioneel is met ruim € 11 sterk in het voordeel van online. Voor een stel of een gezin met jonge kinderen kan deze besparing volgens Independer oplopen tot € 267 per jaar, voor een gezin met 2 kinderen boven de 18 jaar zelfs tot € 534.

Aanvullende verzekeringen

De vergelijkingssite constateert verder dat de trend van de laatste jaren, dat de aanvullende pakketten elk jaar versoberen, doorzet. Hoewel er verschillen zijn tussen verzekeraars, ziet Independer over de hele linie dat de dekking op fysiotherapie, orthodontie en alternatieve geneeswijzen omlaag gaat.

Reageer op dit artikel