nieuws

Motorlabel Aon schrapt campagne waarin het belooft overal mee te rijden

Schade 1813

‘Waar je ook rijdt, wij rijden met je mee.’ Die slogan bij een beeld van een motorrijder in een berglandschap zal motorverzekeraar KNMV Verzekeren, een handelsnaam van Aon Nederland, niet langer gebruiken. Na een klacht van een verzekerde oordeelde de Reclame Code Commissie dat de advertentie misleidend is.

Motorlabel Aon schrapt campagne waarin het belooft overal mee te rijden

Op de achterpagina van het ledenblad GRIP van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) adverteerde KNMV Verzekeringen met een grote foto van een motorrijder in een bergachtig landschap en de tekst ‘Waar je ook rijdt, wij rijden met je mee’. Klopt niet, zei een oplettende verzekerde tegen de adverteerder. Hij wilde naar Rusland. Dat land staat niet op de groene kaart vermeld, wat betekent dat zijn motor daar niet verzekerd zou zijn.

Reisverzekering

In eerste instantie legde Aon Nederland, de moedermaatschappij van KNMV Verzekeringen, die klacht naast zich neer. Het bedrijf biedt ook een reisverzekering aan en die is wel in Rusland geldig. Heb ik niks aan als mijn motor niet verzekerd is, aldus de verzekerde. Hij stapte met zijn klacht naar de Reclame Code Commissie. Volgens hem zijn motorverzekeringen het belangrijkste product van KNMV Verzekeringen en is de advertentie daarom misleidend.

Polisvoorwaarden

Het Aon-label verweert zich voor de commissie door te wijzen op de verzekeringsvoorwaarden. Die zijn goed toegankelijk en daarin staat volgens de adverteerder duidelijk dat de polis dekking biedt in alle landen die op de groene kaart staan en die niet zijn doorgestreept.

“Klager had dus kunnen weten dat de dekking niet voor Rusland geldt. Met de slogan ‘Waar je ook rijdt…wij rijden met je mee’ belooft adverteerder niet een motorverzekering aan te bieden die de financiële risico’s overal ter wereld dekt. In veel landen, zeker buiten Europa, ligt het als gevolg van polisvoorwaarden anders. KNMV Verzekeringen doet echter meer dan bemiddelen in verzekeringen en schiet in het buitenland daar waar mogelijk te hulp met een verzekering, advies of (pech)service”, aldus het verweer.

Onbeperkte dekking

De Reclame Code Commissie is echter niet overtuigd. De slogan en de foto in de bergen wekken volgens het oordeel de stellige indruk “dat de dekking (geografisch) onbeperkt is”. “De gemiddelde consument zal immers uit de advertentie begrijpen dat de motorverzekering van adverteerder overal – ‘waar je ook rijdt’ – dekking biedt en er gezien de absolute claim niet op bedacht zijn dat de dekking krachtens de polisvoorwaarden in bepaalde landen niet geldt.”

Misleidend

De commissie noemt de advertentie onduidelijk en misleidend. Ze beveelt de adverteerder aan om niet meer op dergelijke wijze reclame te maken. Aon Nederland en KNMV Verzekeringen geven gehoor aan die oproep, laat Aon-woordvoerder Ulrika Lundgren weten. “Na de uitslag heeft Aon besloten om de advertentie niet meer te gebruiken en ook niet in beroep te gaan.” Ze verwacht dat de zaak hiermee is afgedaan. De verzekerde heeft volgens haar geen schade geleden door de advertentie.

Reageer op dit artikel