nieuws

Kampeerder op doorreis moet alle bagage naar hotelkamer meenemen

Schade 8334

Interpolis hoeft niet de gestolen bagage te vergoeden die dieven uit de auto haalden op een parkeerplaats bij een hotel. De kampeerder was op doorreis naar zijn vakantiebestemming en had volgens de verzekeraar de hele auto leeg moeten halen om zijn spullen op de veilige hotelkamer te stallen. De Geschillencommissie van Kifid is het met Interpolis eens.

Kampeerder op doorreis moet alle bagage naar hotelkamer meenemen

De verzekerde in deze Kifid-klacht is in de zomer van 2017 met zijn gezin op weg voor een kampeervakantie van twee weken. Onderweg overnachten ze in een hotel. Daar halen ze waardevolle spullen als een laptop, camera’s, telefoons en paspoorten uit de auto. Verder blijft de bagage, op een setje schone kleding en toilettassen na, in de auto. Die staat op de parkeerplaats aan de zijkant van het hotel, bij andere auto’s en bij verlichting. De volgende ochtend is het slot van het bestuurdersportier geforceerd en is de kofferbak leeg. De man claimt voor € 2.720 aan (kampeer)spullen.

Veilige plek

Interpolis meldt dat de schade niet gedekt is. In de voorwaarden van de reisverzekering staat dat persoonlijke bezittingen opgeborgen in een motorvoertuig alleen gedekt zijn als ze op dat moment niet op een andere veilige plek kunnen worden opgeborgen. Die veilige plek was volgens de verzekeraar de hotelkamer. Omdat de schadeafhandeling traag verliep, biedt Interpolis een coulancevergoeding aan van de helft van de claim. De kampeerder neemt daarmee geen genoegen.

Volgens de man kan een verzekeraar niet verwachten dat hij voor een korte overnachting de hele auto leeghaalt en de bagage op zijn hotelkamer opslaat. Die kamer was daarvoor bovendien te klein en voor zover hij wist was er in het hotel geen bergruimte. Volgens hem lagen alle spullen uit het zicht in de kofferbak of achter geblindeerde ramen en is hij dus voorzichtig genoeg geweest.

Groot risico

Interpolis stelt dat bagage uit een motorrijtuig alleen onder strenge voorwaarden is verzekerd vanwege het grote risico. Dat risico wordt alleen maar groter als spullen ’s nachts worden achtergelaten, aldus de verzekeraar. De hotelkamer was veiliger en daar was ruimte voor de gestolen spullen en anders.

De Geschillencommissie vindt dat de vraag breder moet worden gezien. Het gaat niet om de vraag of er ruimte was voor de gestolen spullen, maar of er ruimte was voor alle bagage uit de auto. Volgens Kifid is niet aangetoond “dat het feitelijk niet mogelijk was de bagage in de hotelkamer of een bagageruimte van het hotel – waarover doorgaans ieder hotel beschikt – neer te zetten”.

Er was dus een veiliger plek zoals omschreven in de voorwaarden aanwezig, concludeert de Geschillencommissie. Dat betekent dat de schade niet gedekt is, Interpolis hoeft niet te vergoeden. Het advies van de commissie is bindend.

Reageer op dit artikel