nieuws

Arie van den Berg: ‘Discussie over provisietransparantie op oneigenlijke gronden gevoerd’

Schade 3320

De discussie over actieve transparantie bij schadeverzekeringen wordt op oneigenlijke gronden gevoerd. Dit stelt directeur Arie van den Berg assurantiebedrijf Benevia/Heinenoord in een interview met am:. Het bedrijf uit de Hoekse Waard is dit jaar een opvallende runner up in de am:top  100 grootste intermediairbedrijven. 

Arie van den Berg: ‘Discussie over provisietransparantie op oneigenlijke gronden gevoerd’

Van den Berg gelooft niet zo zeer in een directe bedreiging van de provisietransparantie die de AFM en het Verbond van Verzekeraars op schadeverzekeringen bepleiten. “De consument kijkt naar het totale plaatje. Als de premie 60 euro bedraagt en de consument moet daarvoor 12 euro per jaar aan ons betalen, haakt deze niet meteen af. Wat mij stoort is dat deze discussie op oneigenlijke gronden wordt gevoerd. Kamerlid Henk Nijboer trekt in am: de vergelijking gelijk door naar levenproducten waar vroeger veel op werd verdiend, terwijl bij schadeverzekeringen juist het potentiële gevaar bestaat van een neerwaartse druk op de premie. Het resultaat kan dan zijn dat alles wat je voor die klant doet allang niet meer uit die provisie kan.”

Schadelast in volmachtkanaal

Een zelfde discussie ziet hij ook in discussie met verzekeraars over de volmachtbeloning. Een aantal verzekeraars kiest daarbij de vlucht naar voren door eenzijdig de tekencommissie te verlagen, onder het mom van te hoge kosten in verhouding tot de schadelast in het volmachtkanaal. Daarom kwam de NVGA onlangs met een eigen rapport van de volmachtbedrijven met hun interpretatie van de schadecijfers. Van den Berg:  “Het is meer van hetzelfde, maar niet geheel onbegrijpelijk. Het Verbond van Verzekeraars ziet het aantal leden rap teruglopen en het innemen van een ferm standpunt ten opzichte van het intermediair is ook een vorm van zelfbehoud.”

Benieuwd waar Benevia/Heinenoord dit jaar is terechtgekomen in de am:top 100? Of wie er dit jaar het grootste intermediairbedrijf van Nederland is? Lees volgende week de speciale uitgave am:45. 

Reageer op dit artikel