nieuws

ArboNed maakt zich zorgen om toename psychisch verzuim

Schade 3324

Langdurig verzuim als gevolg van psychische klachten neemt al enkele jaren toe. Van het aantal ziektegevallen met een verzuimperiode langer dan zes weken, wordt inmiddels 34 procent veroorzaakt door psychische problemen. Werknemers met psychische klachten hebben ook steeds meer tijd nodig om weer aan de slag te komen na een periode van ziekte. Dat concludeert arbodienst ArboNed uit een analyse van eigen data.

ArboNed maakt zich zorgen om toename psychisch verzuim

In 2016 was het aandeel psychische klachten in het langdurig verzuim nog 30 procent, vorig jaar was het 33 procent en in de eerste helft van 2018 34 procent. ArboNed zegt dat het om een trend gaat die zorgen baart. Ook vanwege de oplopende herstelperiode van verzuim om psychische redenen, van gemiddeld 167 dagen in 2016 tot 220 dagen in de eerste zes maanden van dit jaar.

Stress

Volgens ArboNed wordt die oplopende herstelperiode vooral veroorzaakt door stressgerelateerd verzuim. Een kwart van alle werknemers die langer dan zes weken uit de running zijn, heeft te maken gehad met stress. “Kijken we naar verzuimers met een burn-out, dan is 25 prcent nog niet hersteld na 340 dagen. Als je weet dat één verzuimdag gemiddeld 250 euro kost, betekent dit naast verlies aan productiviteit ook nog eens een flinke verhoging van de verzuimkosten”, zegt Truus van Amerongen, directeur Medische Zaken bij ArboNed.

ArboNed heeft met moederorganisatie HumanTotalCare een aanpak ontwikkeld waarmee het verwacht psychisch verzuim te kunnen verlagen. Zieke medewerkers met psychische klachten komen na het invullen van een vragenlijst automatisch in een traject waarmee de bedrijfsarts het meest effectieve verzuimbegeleidingstraject kan starten.

Reageer op dit artikel