nieuws

WA-premie auto 26% omhoog in twee jaar tijd

Schade 1184

Het WA-verzekeren van een auto is de afgelopen twee jaar gemiddeld 26% duurder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite en tussenpersoon Independer. In veel steden komt de premiestijging zelfs dik boven de 30% uit.

WA-premie auto 26% omhoog in twee jaar tijd

De Achmea-dochter maakte een premieanalyse over vergelijkingen gedaan in de maanden juli t/m september in de periode 2016 t/m 2018. Independer nam voor de analyse 650.000 vergelijkingen onder de loep en onderzocht de stijging van de jaarpremies van WA-autoverzekeringen in acht grote steden.

WA-premie Rotterdam: € 943

Het blijkt dat de premies in Rotterdam (met 37%) het snelst stijgen. Ook in Tilburg (36%) en Amsterdam (35%) gaan de premies snel omhoog. In Rotterdam betaal je momenteel gemiddeld €  943 voor een WA-autoverzekering. In Tilburg ligt dat op € 768. Amsterdammers betalen gemiddeld € 839. In Groningen stegen de gemiddelde WA-premies met 18% het minst snel. Gemiddeld ligt de premie hier momenteel op € 633.

Op provinciaal niveau zijn minder grote stijgingsverschillen waarneembaar. In Zuid-Holland en Noord-Brabant stegen de premies met gemiddeld 29%. In Gelderland en Utrecht was de stijging gemiddeld 23%.

Premie Polo en Astra pijlsnel omhoog

Independer keek in haar analyse van verzekeringspremies ook aan naar de premiestijgingen bij de tien meest vergeleken automerken. De WA-premies voor de Volkswagen Polo en de Opel Astra stegen met respectievelijk 38% en 36% het snelst. De premies voor deze auto’s liggen momenteel respectievelijk op gemiddeld € 838 en op € 739. De minst snelle premiestijging werd gevonden bij de Ford Focus. Deze auto werd gemiddeld slechts 9% duurder om te verzekeren.

‘Einde nog niet in zicht’

Volgens Suzan Samson van Independer is het einde van de premiestijgingen voorlopig nog niet in zicht: “Er is een toename van het aantal schades, tegelijk neemt ook de hoogte van de kosten per schade toe. Datzelfde geldt voor letselschades.” Ook de affectiewet, die per 1 januari volgend jaar van kracht is, zal volgens haar de WA-premie verder opdrijven. Deze maakt het mogelijk voor de naasten van mensen die letselschade oplopen om smartengeld te eisen. Dat geldt ook voor nabestaanden van mensen die om het leven komen bij verkeersongelukken. ”

Reageer op dit artikel