nieuws

Steeds minder zelfstandige bouwvakkers beschikken over AOV

Schade 845

Onder de leden van belangenvereniging Zelfstandigen Bouw heeft slechts 31 procent een AOV. Zeven jaar geleden verzekerde de grote meerderheid van de leden zich nog tegen arbeidsongeschiktheid: 72 procent. In gesprek met Trouw zegt de belangenclub dat de meeste leden zijn afgehaakt tijdens de crisis toen de prijzen van AOV’s fors omhoog gingen.

Steeds minder zelfstandige bouwvakkers beschikken over AOV

Trouw maakte een rondgang langs belangenverenigingen en werkgeversorganisaties. Die gaven aan dat het dalende percentage niet alleen te wijten is aan hoge premies, maar ook aan ‘weigerachtige verzekeraars.’ Bouwvakkers boven de 45 jaar krijgen volgens de krant vaak helemaal geen verzekering aangeboden omdat het risico op gezondheidsproblemen veel te hoog is. De eindleeftijd is bovendien vaak maximaal 60 jaar. Voor stukadoors en stratenmakers zelfs 55 jaar.

Geen zin

Volgens woordvoerder van het Verbond Paul Koopman hoort een hoge premie nu eenmaal bij een hoog risico. “Kan een bouwvakker zo’n hoge premie niet betalen, dan heeft het geen zin deze aan te bieden”, zegt de woordvoerder tegen Trouw.

Werkgeversorganisatie AWVN denkt dat de zelfstandigen in de bouw tijdens de crisis hun uurtarieven dusdanig hebben verlaagd, dat de AOV moest sneuvelen. Zelfstandigen Bouw geeft voornamelijk de verzekeraars de schuld. “In de crisis gingen premies voor mensen in de bouw met veertig tot vijftig procent omhoog. Velen haakten toen af”, zegt voorzitter Charles Verhoef tegen de krant.

Gedwongen zelfstandig

Bouwvakkers die voorheen in loondienst waren, moesten volgens Verhoef tijdens de crisis gedwongen zelfstandig aan de slag. Een fors deel van die zzp’ers is 45 jaar of ouder. “Door hun leeftijd, beroep en het grote risico dat ze lopen om arbeidsongeschikt te raken, accepteerden verzekeraars hen niet”, zegt Verhoef.

AWVN heeft ervoor gepleit om een AOV voor alle werkenden verplicht te stellen. De zzp-organisaties zien meer heil in omscholing en preventie.

Reageer op dit artikel