nieuws

Schadeclaim voor horrorafdaling in Tilburgse waterglijbaan

Schade 1618

Letselschadebureau JBL &  G gaat namens de ouders van twee kinderen die een bezoekje brachten aan het Tilburgse gemeentelijke zwembad Stappegoor een schadeclaim indienen. De kinderen raakten begin januari licht gewond bij een ongeval in de glijbaan in het zwembad. Volgens JBL & G was er op dat moment onvoldoende toezicht op het speeltoestel.

Schadeclaim voor horrorafdaling in Tilburgse waterglijbaan

Het persbericht van het letselschadebureau meldt dat de kinderen “hevig ontdaan, huilend en bebloed” op 10 januari één voor één uit de glijbaanbuis van gemeentelijk zwembad Stappegoor in Tilburg kropen. Het bleek dat de kinderen in aanraking waren gekomen met een plaat die normaliter wordt gebruikt om de glijbaanbuis na sluitingstijd af te sluiten, maar die was achtergelaten door een jongvolwassene met een verstandelijke beperking. Hij zwom er onder begeleiding regelmatig met mede-cliënten van zorginstelling ASVZ Vincentius.

Scherpe randen

De zwemmers na hem verwondden zich in de pikdonkere glijbaan allemaal aan de scherpe randen van de plaat, en kwamen bebloed en geschrokken in het water terecht. Aanwezige ouders hebben hen opgevangen, waarna de glijbaan meteen werd gesloten.

Aansprakelijkheid erkend

Na een toedrachtsonderzoek in het zwembad en het bestuderen van de camerabeelden door expertisebureau Cordaet, heeft de stichting ASVZ nu de aansprakelijkheid voor het ongeluk erkend, aldus JBL & G. Er waren begeleiders mee, maar die zijn volgens het kantoor in het toezicht houden tekort geschoten.

Uiteenlopende verwondingen

Het bureau behandelt de zaken van twee gewond geraakte neefjes uit Tilburg van 7 en 13 jaar oud. Bij de onzachte aanraking met de plaat liepen ze uiteenlopende verwondingen op variërend van een open lip, snijwonden in het gezicht en andere bloedende wonden, tot kneuzingen van de rug, hoofdpijn en een bult op het hoofd ter grootte van een vuist. Ook zouden de jongens enorm geschrokken zijn en nadien angst hebben gehad om weer naar het zwembad te gaan. Een van de neefjes zou na het gebeuren in de glijbaan ook nog eens een harde klap op het hoofd hebben gekregen van de ASVZ-client.

Ongeval Nijkerk

De slachtoffers stellen sinds het voorval niets meer te hebben gehoord van het zwembad. Dat verbaast JBL&G omdat er geen toezicht was bovenaan de glijbaan op het moment van het ongeluk. Het letselschadebureau wijst op een eerdere zaak van een zwemmer die in 2011 zeer ernstig gewond raakte toen hij op onorthodoxe wijze een glijbaan in afging. Het bewuste zwembad uit Nijkerk werd vorig jaar juni door de rechtbank Midden-Nederland voor 50% aansprakelijk gesteld, alleen al vanwege het ontbreken van toezicht bovenaan de glijbaan.

Medische kosten en smartengeld

“Het is vreemd dat het zwembad hier zijn verantwoordelijkheid niet neemt”, stelt Steffy Roos du Maine van JBL & G. “Ze hebben ook niet één keer gevraagd hoe het met de kinderen ging, geen excuses aangeboden, en gooiden diverse malen de hoorn erop als ons kantoor belde.”
Het letselschadekantoor maakt nu in overleg met de ouders van de slachtoffertjes een schadeberekening. Hoe hoog die uitvalt, kan het bureau nog niet zeggen. Het zal in ieder geval gaan om medische kosten en smartengeld.

Reactie gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg, eigenaar van het zwembad, stelt zo snel mogelijk met een reactie op de kwestie te komen. Het is niet de eerste keer dat een gemeentelijk zwembad de stad kopzorgen geeft. In juli 2011 verwonden twee luidsprekers een vijf maanden oude baby dodelijk toen zij van het plafond naar beneden vielen in zwembad Reeshof. De rechtbank veroordeelde de gemeente daarom in 2016 tot een bestuurlijke boete van € 76.000 wegens gebrekkig onderhoud.

Reageer op dit artikel