nieuws

Ook tussenpersonen wachten claims voor Brabantse hagelschade

Schade 5682

Na verzekeraars zijn nu ook tussenpersonen aan de beurt in gerechtelijke procedures over de hagelstorm van 23 juni 2016. Het advocatenkantoor dat veel agrariërs bijstaat bij claims tegen verzekeraars heeft voorprocedures gestart tegen de Rabobank. Daarnaast heeft het meerdere dossiers in behandeling tegen andere tussenpersonen.

Ook tussenpersonen wachten claims voor Brabantse hagelschade

Een flinke hagelstorm in en rond het Noord-Brabantse Someren zorgde in de zomer van 2016 voor grote schade aan daken bij particulieren en agrariërs. Dat leidde al tot verschillende rechtszaken. Boeren in de omgeving raakten in conflict met verzekeraars die wel stormschade wilde dekken, maar geen hagelschade. Vraag in deze zaken was of de oorzaak van de schade hagel was of storm. Veel van die procedures lopen nog.

Zorgplicht

Daar komen nu zaken tegen assurantietussenpersonen bij. Advocatenkantoor Goorts + Coppens (GCA) heeft al een aantal voorprocedures tegen Rabobank gestart. In twee zaken tegen Rabo heeft GCA de rechtbank verzocht getuigen te mogen horen. Ook zijn er volgens advocaat Thomas Berkhout meerdere dossiers in behandeling waarbij de zorgplicht van andere adviseurs centraal staat. Het gaat niet alleen om hagelschades bij boeren. GCA vertegenwoordigt in deze zaken ook andere ondernemers, waaronder een autodealer, en particulieren.

Dossier hagelschade

Dossier hagelschade

Volgens Berkhout schort het in de dossiers aan de zorgplicht van de tussenpersonen. De vraag is of adviseurs hebben gezorgd voor een passende verzekering. “We hebben zaken waar geen verzekering was voor hagelschade en dat nooit expliciet is besproken met de verzekerde.”

Gedeeltelijke dekking

In veel gevallen hielden tussenpersonen nauwelijks contact met de verzekerde. “Ze zijn gedurende meerdere jaren niet meer op de koffie geweest om de dekking door te nemen. Dan schort het aan de zorgplicht”, aldus de GCA-advocaat. Hij noemt een voorbeeld van een verzekeraar die slechts 10% schade uitkeerde op de hageldekking. “De tussenpersoon was al 6 of 7 jaar niet op bezoek geweest bij. Hij heeft de verzekerde er nooit op gewezen dat maar 10% zou worden uitgekeerd. Terwijl een verzekerde die zelf weinig van verzekeringen weet naar een adviseur gaat en zegt: ik wil goed verzekerd zijn. Die rekent erop dat ook hagel gedekt is.”

Herbouwwaarde

In een van de zaken tegen verzekeraars stootte Interpolis afgelopen week nog het hoofd. De verzekeraar dacht alleen de vervangingswaarde van een door hagel verwoest asbestdak te vergoeden. De rechter oordeelde echter dat de varkensboer recht heeft op uitkering van de herbouwwaarde.

Reageer op dit artikel