nieuws

NN en Centraal Beheer tekenen voor meer dan twee keer zo veel deelauto’s in drie jaar tijd

Schade 1270

In 2021 moeten er 100.000 deelauto’s in Nederland rondrijden, bijna tweeënhalf keer zo veel als nu (41.000). Dat is de inzet van de Green Deal, een convenant waar staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gisteren haar handtekening onder zette. Bij de 40 medeondertekenaars zijn onder andere Centraal Beheer en Nationale-Nederlanden (Gappie).

NN en Centraal Beheer tekenen voor meer dan twee keer zo veel deelauto’s in drie jaar tijd

De 40 Green Deal-partijen hebben als doel 700.000 gebruikers van deelauto’s in 2021. Auto delen scheelt (parkeer)ruimte en CO2-uitstoot. De initiatiefnemers willen een landelijk netwerk voor autodelen opzetten. Wie zijn rijbewijs haalt, krijgt straks direct informatie over autodelen en gemeenten gaan cadeaukaarten voor het gebruik van deelauto’s uitdelen.

Fraude

Een toename van het aantal deelauto’s leidt tot nieuwe vragen voor verzekeraars. Dit voorjaar meldde Allianz, dat een verzekering biedt voor auto’s van huurplatform Snappcar, dat veel fraude wordt gepleegd met schademeldingen aan deelauto’s. Centraal Beheer, dat My Wheels-auto’s verzekert en medeondertekenaar is van de Green Deal, gaf toen ook al aan een hoger eigen risico te overwegen om voorbereid te zijn op kosten van misbruik.

Directe verzekering

Deelauto’s roepen – net als autonome auto’s – ook vragen op rondom aansprakelijkheid. Op dit moment wordt binnen het Verbond van Verzekeraars onderzocht of een directe autoverzekering toekomst heeft in Nederland. Schade van een aanrijding wordt dan altijd door de eigen verzekeraar afgehandeld. Zweden kent al zo’n directe verzekering.

Reageer op dit artikel