nieuws

SRK Rechtsbijstand in vechtscheiding met NN en Aegon

Schade 6824

Rechtsbijstandverlener SRK probeert via de Ondernemingskamer het eigen voortbestaan te redden. Verzekeraars NN en Aegon, die mede-eigenaren zijn van het bedrijf, willen van de samenwerking af. Ze gaan liever met DAS en Arag in zee. De ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam wil dat de partijen met een mediator om tafel gaan om tot een nette scheidingsregeling te komen.

SRK Rechtsbijstand in vechtscheiding met NN en Aegon

NN heeft in mei bij SRK aangegeven de rechtsbijstandverlener per 1 januari 2019 te verlaten als klant. De verzekeraar is goed voor 70% van de omzet van SRK. Dat vreest daarom voor de eigen continuïteit. In een persbericht zegt de uitvoerder dat tevergeefs is geprobeerd om tot een nette scheiding te komen.

Onvoldoende body

Daar kwam eind september een klap bovenop. Toen zegde ook Aegon de samenwerking op per 1 januari 2019. Die verzekeraar twijfelt of SRK zonder NN voldoende body houdt. Volgens SRK hebben NN en Aegon aangegeven dat zij bereid zijn medewerkers mee te nemen naar de nieuwe uitvoerder. “Maar deze toezegging blijft vaag”, aldus de rechtsbijstandverlener gisteren in een statement. Daarin maakte het bovendien bekend naar de Ondernemingskamer te stappen. SRK eist aanhouding van de opzegging “tot het moment dat duidelijk is of de opzegging rechtsgeldig is, dan wel het vertrek van NN en Aegon op ordentelijke wijze is geregeld”.

Arag en DAS aantrekkelijker

Die zaak bij de Ondernemingskamer diende donderdag. Volgens Het Financieele Dagblad ontstond het conflict na de overname van Delta Lloyd door NN Group. Delta Lloyd werkte niet samen met SRK, maar met Arag en DAS. “De nieuwe combinatie moest een keuze maken. Arag en DAS waren voor ons financieel aantrekkelijker dan SRK”, tekende de krant tijdens de zitting op uit de mond van Margriet Dam, directeur schade particulier bij NN.

Overname

Het FD meldt ook dat NN en SRK hebben onderhandeld over een goede overdracht van personeel van SRK. Toen Aegon aangaf ook afscheid te gaan nemen, liepen die onderhandelingen spaak. SRK twijfelt volgens de krant of Aegon zelfstandig tot het besluit tot opzegging is gekomen. NN zou de collega-verzekeraar daartoe hebben aangezet, omdat NN Group dan geen uittredingsvergoeding zou hoeven te betalen. Als de twee grootste deelnemers met SRK stoppen, lijkt een overname door Arag en DAS de enige optie, aldus het FD.

Mediator

De Ondernemingskamer probeert beide partijen weer om tafel te krijgen. Als het aan de rechter ligt stellen NN en Aegon de scheiding met een halfjaar uit. De periode tot 31 december moeten de verzekeraars en SRK dan gebruiken om tot een oplossing van het conflict te komen. Als de partijen hiermee instemmen, benoemt de Ondernemingskamer een commissaris die als mediator gaat werken. Volgens het FD geven SRK en NN/Aegon maandag aan of ze gehoor geven aan deze oproep.

Reageer op dit artikel