nieuws

Met wekelijkse verwachting schoorsteenbranden wil Twentse brandweer schades terugdringen

Schade 574

Er is een kans van bijna 81% dat er komende week één schoorsteenbrand plaatsvindt in Twente. Dat voorspelt Brandweer Twente. Die brandweerregio zet als eerste in Nederland een wiskundig model in om het aantal schoorsteenbranden te voorspellen. Doel ervan is het aantal schades terug te dringen. In de toekomst kan het model ook gebruikt worden om inbraken en storm- en waterschade te voorspellen.

Met wekelijkse verwachting schoorsteenbranden wil Twentse brandweer schades terugdringen

Volgens de Brandweer Twente is voor het voorspellen van een schoorsteenbrand geen glazen bol nodig. Wel een database vol gegevens zoals inwonersaantallen, demografische gegevens, type bebouwing, infrastructuur en de weersverwachting. Samen met een student van de Universiteit Twente (UT) heeft de brandweer die data in een wiskundig model gegoten dat kijkt bij welk type bebouwing schoorsteenbranden veel voorkomen. Met voorlichting en advies hoopt de brandweer het aantal brandjes terug te dringen.

Risico op wijkniveau

Op de eigen website publiceert Brandweer Twente een wekelijkse schoorsteenbrandenverwachting. Voor de komende week is de kans ruim 0,8 dat er ergens in de regio moet worden uitgerukt voor een brand in een schoorsteen. De kans is het grootst dat dat zondag of maandag zal zijn, aldus de voorspelling.

Inwoners van de regio Twente kunnen bovendien op wijkniveau zien wat de kans is op een woningbrand. Die blijkt in enkele wijken van Enschede en de gemeente Hellendoorn het grootst.

Inbraken en ongevallen

“Deze samenwerking met de UT heeft het ons mogelijk gemaakt dat we onze data slim kunnen gebruiken en geeft ons de mogelijkheid om onze preventie veel gerichter in te zetten”, zegt Ron de Wit, sectorhoofd Strategie & Ondersteuning van Brandweer Twente. Volgens hem zijn er nog veel meer toepassingen denkbaar van het voorspelmodel. Zo kan de data ook gebruikt worden om woninginbraken en verkeersongevallen te voorspellen. De Wit denkt dat het in de toekomst bovendien mogelijk wordt de omvang van storm- en waterschade aan woningen de voorspellen.

Reageer op dit artikel