nieuws

Dertigers vaakst wanbetaler zorgverzekering

Schade 892

Het aantal mensen dat geen zorgverzekeringspremie betaalt is opnieuw gedaald. Eind 2017 had 1,7% van de Nederlanders al zeker een halfjaar geen premie voldaan. Onder mannen tussen de 30 en 35 is het aantal wanbetalers het hoogst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dertigers vaakst wanbetaler zorgverzekering

Eind vorig jaar hadden bijna 230.000 Nederlanders van 18 jaar of ouder al zes maanden geen zorgpremie betaald. Dat is 1,7%. Sinds dat percentage in 2014 een piek van 2,2% haalde, is het aantal wanbetalers elk jaar gedaald. Dat hangt volgens het CBS samen met een aanpassing in de Zorgverzekeringswet. Sinds juli 2016 is het daardoor voor bijstandsgerechtigden makkelijker om uit te stromen uit de wanbetalersregeling.

Mannen vaker wanbetaler

Mannen verzuimen vaker de zorgpremie te betalen dan vrouwen. De nieuwste CBS-cijfers laten bovendien zien dat onder dertigers de meeste wanbetalers zijn. Mannen tussen de 30 en 35 jaar hebben met 3,5% het vaakst een betalingsachterstand op hun basisverzekering. Daarna komen mannen in de leeftijd 35-40 jaar en 25-30 jaar. Ook bij vrouwen komen wanbetalers in deze leeftijdsgroepen het meest voor.

Reageer op dit artikel