nieuws

Consumentenbond: Veel klachten over herbouwwaardeberekening Infofolio

Schade 2281

De Consumentenbond heeft veel meldingen binnengekregen over stijgende premies van woonhuisverzekeringen. Volgens de bond is de samenwerking die veel verzekeraars zijn aangegaan met big-databedrijf Infofolio een belangrijke oorzaak. Infofolio berekent de herbouwwaarde van woningen op basis van openbare informatie als bouwjaar, type woning en WOZ-waarde. Dat leidt soms tot plotselinge premieverhogingen van tientallen procenten.

Consumentenbond: Veel klachten over herbouwwaardeberekening Infofolio

De Consumentenbond stelt in de nieuwe Geldgids dat er regelmatig fouten sluipen in de berekeningen. In het blad staat een voorbeeld van een verzekerde die zijn herbouwwaarde zag stijgen van 392.000 euro tot 522.000 euro, met een premiestijging van 30 procent tot gevolg. Nadat de klant met enige moeite het opstalrapport van zijn tussenpersoon Zicht overhandigd kreeg, bleek de inhoud van zijn woning ‘enkele honderden kubieke meters’ te hoog ingeschat.

Afwijking 15 procent

Verzekeraar Ohra maakt ook gebruik van Infofolio. De verzekeraar zegt tegen de Consumentenbond dat het systeem niet onfeilbaar is en er wel eens foutjes insluipen. Een tussenwoning die wordt aangezien voor een hoekhuis is ook een voorkomende fout. Infofolio claimt dat het 95 procent van alle Nederlandse huizen kan vaststellen met een afwijking van maximaal 15 procent. “Daardoor accepteren een groot aantal schadeverzekeraars de uitkomst als alternatief voor de traditionele herbouwwaardemeters”, schrijft Infofolio op de website.

Terugmeldservice

Als klanten een fout ontdekken, heeft Infofolio een ‘terugmeldservice’, die loopt via de verzekeraar of tussenpersoon. Volgens het bedrijf worden er jaarlijks enkele honderden herberekeningen gemaakt op basis van een ‘terugmelding.’ Infofolio werkt onder meer voor ABN Amro, De Goudse, InShared, Klaverblad, Lancyr, Verzekeruzelf.nl, Woongarant en ZLM.

Reageer op dit artikel