nieuws

Bernardo Walta (De Goudse): ‘Cyberrisico nog niet hoog op prioriteitenlijst adviseur’

Schade 1434

Steeds meer bedrijven zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van ICT. Inmiddels denkt nog maar 7 procent door te kunnen draaien als alles uitvalt. Ondanks die afhankelijkheid heeft nog maar 6 procent van de bedrijven een cyberverzekering afgesloten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Goudse. De verzekeraar introduceerde een jaar geleden een cyberverzekering zonder polisvoorwaarden, maar kan daar nog onvoldoende informatie uit de ervaringen halen. Volgens commercieel directeur Bernardo Walta staat het cyberrisico ook nog niet hoog op de prioriteitenlijst van de adviseur.

Bernardo Walta (De Goudse): ‘Cyberrisico nog niet hoog op prioriteitenlijst adviseur’

De Goudse liet hetzelfde onderzoek twee jaar geleden ook uitvoeren. Als de twee onderzoeken naast elkaar liggen, blijken ondernemers meer aan cybercrime bloot te staan. Van de ondervraagde bedrijven heeft 55 procent te maken gehad met Phishing, ten opzichte van 29 procent in 2016. Ransomware was twee jaar geleden nog amper aan de orde (3%), inmiddels heeft 33 procent van de ondernemers een ervaring met digitale gijzelingen. Andere vormen van criminaliteit zoals identiteitsfraude, malware en betalingsfraude lieten ook allemaal een stijging zien.

Ervaring opdoen

Het percentage ondernemers met een cyberverzekering is met 6 procent nog steeds laag, al was dat twee jaar geleden nog maar 1 procent. Ook de Goudse heeft nog niet veel klanten met een dergelijke polis. “Ons cyberproduct is een jaar geleden geïntroduceerd en het aantal dat wij ervan hebben verkocht is nog beperkt. Dat vinden wij geen probleem”, zegt directeur Bernardo Walta. “Wij willen graag eerst ervaring opdoen met dit voor ons geheel nieuwe product, waarbij wij ook nog eens voor het eerst werken met spelregels in plaats van polisvoorwaarden.”

Schadeclaims zijn er op het product ook nog niet geweest. “Enerzijds is dat natuurlijk mooi, want dat betekent dat onze cyberrelaties nog geen slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Anderzijds is dit ook jammer, want wij doen graag ervaringen op met ons nieuwe product en onze nieuwe opzet”, zegt Walta.

Geen prioriteit adviseur

Volgens de commercieel directeur staat cyberrisico ook bij adviseurs nog niet bovenaan de prioriteitenlijst. “Het afgelopen jaar hebben wij vooral kennis op het gebied van cybercrime gedeeld met onze adviseurs. We willen de adviseurs met wie we samenwerken voldoende bagage geven om een goede gesprekspartner te kunnen zijn voor ondernemers.  Wij zijn ervan overtuigd dat er heel veel kansen zijn in de markt, maar het is wel een grote uitdaging om ondernemers en adviseurs bewust te maken van het cyberrisico en het belang van preventie en een goede verzekering.”

Reageer op dit artikel