nieuws

Weerstation voor thuis is beste idee tegen klimaatschade

Schade 1078

Domoticabedrijf  Netatmo heeft de Weather Damage Prevention Challenge van Vivat gewonnen. Het van oorsprong Franse bedrijf ontwikkelde een weerstation dat de persoonlijke woonomgeving minutieus in de gaten houdt. Op die manier kan de woning beter worden beschermd tegen extreem weer.

Weerstation voor thuis is beste idee tegen klimaatschade

Het weerstation meet de temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsgeluiden en CO2; zowel binnen als buiten. Hiermee kunnen gebruikers hun huis beter beschermen tegen klimaat-gerelateerde schades en daarmee hun woning tegelijkertijd veiliger, gezonder en comfortabeler maken. Als ‘prijs’ gaan Vivat en Netatmo gaan nu de mogelijkheden onderzoeken hoe een verdere samenwerking kan worden ingevuld.

‘Eerder preventieve maatregelen’

Edwin Grutterink, juryvoorzitter en General Manager Schade bij Vivat: “De huidige klimaatverandering gaat gepaard met flinke regen-, hagel- en onweersbuien, maar ook met grote droogte of stevige stormen. Dit leidt steeds vaker tot grote schades aan o.a. woningen en auto’s. (…)Het weerstation van Netatmo zorgt ervoor dat de consument snel op de hoogte wordt gesteld als er extreem weer in aantocht is, waardoor er eerder preventieve maatregelen kunnen worden getroffen, soms zelfs al automatisch. Hierdoor worden overlast en schades sterk verminderd.”

Automatisch sluitende dakramen

“We gaan naar een toekomst waar apparaten steeds meer met elkaar gaan praten en elkaar beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan dakramen die automatisch sluiten als er regen op komst is”, zo legt Edwin Aartman van Netatmo Benelux uit. “Op basis van de data van onze weerstations kan er zo een keten gevormd worden van slimme producten, die echt gaan helpen bij het waarschuwen tegen extreem weer. We willen samen met Vivat onderzoeken welke data er nog meer kan worden gekoppeld aan onze weerstations en hoe we de data van onze sensoren nog verder kunnen inzetten om overlast te voorkomen.”

Weather Damage Prevention Challenge

Afgelopen zomer deed Vivat een oproep aan start-ups en scale-ups om mee te denken over oplossingen om schade door extreem weer te voorkomen. Uit het diverse aanbod selecteerde de jury vijf partijen, die gisteren hun ideeën mochten pitchen.

 

Reageer op dit artikel