nieuws

Unigarant verzekert probleemloos illegale e-step

Schade 10499

Een Eindhovense ondernemer is erin geslaagd om een elektrische step die niet is toegestaan op de openbare weg WA-verzekerd te krijgen bij Unigarant. De Xiaomi M365 importeerde hij uit China. Om er de weg mee op te mogen, moet de step eerst door de RDW gekeurd worden. Met het aanvragen van een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) bij dezelfde instantie, werd hij zonder problemen geaccepteerd bij Unigarant.

Unigarant verzekert probleemloos illegale e-step

In een blog beschrijft de Eindhovenaar wat er voor nodig was. De eerste poging om de step te verzekeren liep op niets uit vanwege het ontbreken van een VIN. Een VIN is echter niets anders dan een framenummer. Als de fabrikant dat nummer niet zelf al in het frame geslagen heeft, dan kun je het individueel aanvragen bij de RDW. Zij kunnen een nummer toekennen en in het frame slaan. Een dienst bedoeld voor bijvoorbeeld zelfbouwvoertuigen.

Zadel en spiegels

Op die manier zou de step van de man als een bromfiets gekeurd worden. Een zadel en spiegels zijn dan vereist. In overleg met de keurmeester werd de IT-ondernemer aangeboden om zijn step te registreren als ‘bromfiets zonder kenteken.’ Dat is dezelfde categorie waar bijvoorbeeld ook scootmobielen in vallen. Na een vrij summiere check zonder technische keuring of proefrit, kreeg de man zijn VIN-registratie geponst in de zijkant van de batterijbak. De step was nu administratief gelijkgesteld aan een invalidenvoertuig. 

De RDW-medewerker benadrukte wel dat een VIN niets meer is dan een framenummer. De aanwezigheid van een VIN betekent niet automatisch dat je met de step legaal de weg op mag.

Verzekeringsplaatje

Met het framenummer op zijn e-step, kon de man op zoek naar een verzekeraar die hem een verzekeringsplaatje wilde verschaffen. Enkele niet bij naam genoemde partijen accepteerden de step niet, omdat Xiaomi geen Europees typegoedkeuring had. Voor Unigarant was dat echter geen probleem. Het merk en typenaam van de step staat vermeld op de groene kaart. “Een verzekeraar zal altijd proberen onder de schade uit te komen, maar ik heb overal bevestiging van”, zegt de man tegen technologieweblog Bright.

Unigarant

Unigarant bevestigt desgevraagd dat de step gewoon verzekerd is. “Minimale eis voor het verzekeren van een voertuig is dat het aan de wettelijke eisen moet voldoen. In dit geval de RDW-registratie”, reageert een woordvoerder van de verzekeraar. “Vervolgens maakt onze afdeling Acceptatie een risicoafweging van het type voertuig. Als het oordeel is dat er geen verhoogd risico is, wordt het voertuig geaccepteerd en kan de step verzekerd de weg op.” Volgens de Unigarant-woordvoerder heeft de verzekerde keurig gehandeld.

Webblog Bright deed nog navraag bij de RDW over de step. Daar werd opnieuw bevestigd dat het voertuig nog steeds even illegaal is als voorheen. “Alles bij elkaar lijkt het heel wat, maar kijk je naar de losse onderdelen, dan is het eigenlijk niks”, aldus de RDW.

Reageer op dit artikel