nieuws

‘Premies moeten omhoog om schademarkt gezond te krijgen’

Schade 2072

De winstgevendheid van de meeste grote schadeverzekeringsmarkten is ondergemiddeld. In de meeste westerse markten en in Japan moet het verzekeringstechnisch resultaat 5 tot 9 procentpunten verbeteren om het gewenste rendement te halen. Dat schrijft Swiss Re deze week in een Sigma-studie. Volgens de herverzekeraars zullen de premies omhoog moeten.

‘Premies moeten omhoog om schademarkt gezond te krijgen’

De wereldwijde schadeverzekeringssector bevindt zich in een zwakke fase, constateert Sigma, het onderzoeksinstituut van Swiss Re. Dat komt volgens de herverzekeraar onder andere door zachte acceptatiecriteria en zwakke beleggingsresultaten. Het rendement op eigen vermogen (ROE) van de sector daalde van 7% in 2016 naar 6% in 2017. In de periode 2013-2015 bedroeg die nog 9%.

Economische voorspoed is niet voldoende

Om het door investeerders gewenste rendement van 10% te behalen moeten de technische resultaten in westerse verzekeringsmarkten en de Japanse met 5 tot 9 procentpunten omhoog. De aantrekkende economie gaat daar volgens Swiss Re bij helpen, maar niet genoeg. De inkomsten van beleggingen zullen weliswaar omhoog gaan maar de langetermijnrente gaat niet substantieel omhoog, verwachten de onderzoekers.

Premies moeten daarom aanzienlijk stijgen, aldus de Sigma-studie ‘Profitability in non-life insurance: mind the gap’. Alleen als de premie-inkomsten harder stijgen dan de eveneens oplopende claims, ligt een duurzame verbetering van de winstgevendheid binnen bereik.

Orkaanseizoen kantelpunt

Het afgelopen orkaanseizoen kan volgens Swiss Re overigens later een kantelpunt blijken te zijn geweest. Door de grote verliezen die verzekeraars leden door onder andere Harvey en Irma, liggen prijscorrecties in het verschiet. De premies zijn al gestegen en Swiss Re voorziet ook dat verzekeraars hun acceptatiecriteria strenger gaan maken.

Toch moet ook hier niet te veel hoop op gevestigd zijn, nuanceert Edouard Schmid, chief underwriting officer van de herverzekeraar. “De catastrofeverliezen in 2017 hebben geleid tot een bescheiden verandering in de marktdynamiek. Het valt echter nog te bezien hoe sterk en duurzaam de markt zich aan het versterken is. In bedrijfsonderdelen die niet geraakt zijn door catastrofeverliezen blijven de aanpassingen achter.”

Reageer op dit artikel