nieuws

‘DSW betere indicator voor hoogte zorgpremie dan kabinet’

Schade 1676

De zorgpremie gaat in 2019 met ruim € 10 per maand omhoog. Bronnen in Den Haag verwachten dat het kabinet dat volgende week op Prinsjesdag bekendmaakt. Independer stelt Nederlanders alvast gerust: doorgaans pakt de stijging minder hoog uit dan de politiek voorspelt. Volgens de vergelijker is de premie die DSW traditioneel als eerste publiceert een betere indicator.

‘DSW betere indicator voor hoogte zorgpremie dan kabinet’

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld uitkomt op € 1432. Dat is € 124 meer dan in 2018, meldt persbureau ANP. Het eigen risico gaat niet omhoog. Om tegemoet te komen aan de hogere premie stijgt de zorgtoeslag voor lagere inkomens.

Daadwerkelijke premie lager

Verzekeraars stellen echter zelf hun premies vast, niet het kabinet. Voor Independer was dat reden de voorspelde premie af te zetten tegen de daadwerkelijke premie. De afgelopen vier jaar zat de politiek er steeds vier of vijf tientjes naast. Drie keer in het voordeel van de verzekerde, een keer, in 2017, bleek de uiteindelijke premie € 49 hoger dan voorspeld.

“Het blijkt dat de voorspelling van het kabinet een aardige indicator is, maar niet perfect. De eerste premiebekendmaking van DSW is bijvoorbeeld een veel betere indicator voor de uiteindelijke premie”, zegt Aalt van Bokhorst in een blog op de Independer-site.

DSW

DSW is traditioneel de eerste verzekeraar die de premie bekendmaakt. Afgelopen vier jaar verschilde de nominale premie van de Schiedamse zorgverzekeraar maximaal € 18 met de uiteindelijk gemiddelde nominale premie. DSW publiceert de zorgpremie voor het komend jaar doorgaans eind september.

Reageer op dit artikel