nieuws

Zomerserie (23) – Roel van Dijk (ANVA): ‘Ik maak me zorgen over verschraling van de branche’

Schade 2029

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten? Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. ANVA-directeur Roel van Dijk noemt het een “heel slechte ontwikkeling” dat zakelijke schades noodgedwongen bij buitenlandse verzekeraars worden ondergebracht.

Zomerserie (23) – Roel van Dijk (ANVA): ‘Ik maak me zorgen over verschraling van de branche’

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?

“De dekking voor avontuurlijke uitstapjes staat altijd aan. Je kunt mij niet erger straffen dan met een vakantie waarbij ik de hele zomer aan de rand van een zwembad moet zitten in een resort. Ik houd van actieve vakanties en dingen ontdekken. Ik ga dit jaar met mijn gezin rondreizen in Cuba waar ik wel een beetje op mijn schouder moet letten door een ongelukje bij een recent avontuur: bij het catamaranzeilen is deze namelijk uit de kom geraakt. Ik ga echter zeker niet stil zitten.”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?

“De lancering van onze nieuwe offerte- en vergelijkingstool ANVA Rules is een mooie mijlpaal maar ook die van Safebay. Dit is ons nieuwe messagingplatform waarmee je op een veilige manier vertrouwelijke informatie en documenten kunt uitwisselen. De combinatie met chatbots en blockchain biedt veel mogelijkheden waarvan we nog maar een fractie hebben verkend. Als laatste wil ik nog de grote overnames noemen die onze klanten doen, heel fijn dat ze zich met onze steun sterk genoeg voelen om grote stappen te zetten.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?

“Nou eigenlijk met geen enkel project. Ten eerste denk ik dat ze zich een aantal weken prima zonder mij kunnen redden. Het is ook maar de vraag of ze mij kunnen bereiken, want ik verwacht dat ik niet heel veel aan het strand zal vertoeven en de infrastructuur is in Cuba niet zo ontwikkeld. Ik kijk ernaar uit om de dagelijkse routine even achter mij te laten.”

Ik maak mij zorgen over het gegeven dat onze branche flink verschraalt.

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?

“De branche moet haast maken met het zetten van serieuze stappen naar schone en complete data en meer gebruik maken van gestandaardiseerde oplossingen. Dat is noodzakelijk voor een moderne efficiënte klantbediening en daarnaast gaan toezichthouders en verzekeraars hieraan steeds strengere eisen stellen.”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?

“De discussie over provisietransparantie mag wat mij betreft gesloten worden. Dat is alleen maar voor de bühne. Geen consument zit erop te wachten.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?

“De consolidatiegolf gaat nog wel even door en houdt velen ook het komende halfjaar bezig. Ik maak mij zorgen over het gegeven dat onze branche flink verschraalt. In het verzekeren van zakelijke schades zie je de Nederlandse verzekeraars nauwelijks meer acteren onder druk van toezichthouders en de wens om snel rendement te behalen. Zo worden veel zakelijke schades in bijvoorbeeld de agrarische sector bij buitenlandse verzekeraars ondergebracht. Voor een economie van onze omvang en de Nederlandse samenleving is dat een heel slechte ontwikkeling. Ik vind de (grote) Nederlandse verzekeraars hier met weinig langetermijnvisie acteren. Erg jammer dat we dit zo op een presenteerblaadje naar het buitenland brengen.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?

“Ik zou het heel gaaf vinden om dan te kunnen melden dat we de eerste serieuze toepassingen van blockchain in de financiële branche binnen bereik hebben.”

Reageer op dit artikel