nieuws

Verzekeraars voor rechter voor ontduiken juridische kosten in misbruikzaken olympische turnarts

Schade 528

Verzekeraars voor rechter voor ontduiken juridische kosten in misbruikzaken olympische turnarts

De Michigan State University heeft 13 verzekeraars voor de rechter gedaagd. De maatschappijen weigeren de juridische kosten te dekken die de universiteit heeft gemaakt in misbruikzaken waarbij voormalig medewerker en Amerikaanse olympische turnarts Larry Nassar betrokken was. Volgens de universiteit zijn die kosten gedekt op de aansprakelijkheidspolissen.

Arts Larry Nassar van de Amerikaanse olympische turnploeg werd begin dit jaar veroordeeld tot een celstraf van 40 tot 175 jaar. Meer dan 150 vrouwen en meisjes hadden hem aangeklaagd wegens seksueel misbruik.

42 zaken

Ook tegen Michigan State University, de voormalig werkgever van Nassar, zijn claims ingediend. Volgens Business Insurance lopen er in ieder geval 42 zaken tegen de universiteit. Die daagt nu 13 verzekeraars voor de rechter omdat ze weigeren de juridische kosten van die rechtszaken te vergoeden.

Reclame voor polis

Volgens de universiteit bieden alle polissen dekking voor aansprakelijkheidsclaims met betrekking tot seksueel misbruik. Een van de verzekeraars heeft zijn polis zelfs actief gepromoot met het kenmerk dat dekking wordt geboden tegen het type misbruikclaims waarvan sprake is. Dat blijkt uit de aanklacht waaruit Business Insurance citeert

In mei trof de Michigan State University een schikking van $ 500 miljoen met meer dan 300 vrouwen die slachtoffer waren van de sportarts. Door dekkingsweigering van de verzekeraars heeft de universiteit de juridische kosten van die procedure en de schikking zelf, volledig uit eigen zak betaald.

Meer #metoo-geschillen

Begin juni veroordeelde een rechtbank in Boston de Amerikaanse verzekeraar AIG tot het vergoeden van juridische bijstand van Bill Cosby. Negen vrouwen hadden de komiek aangeklaagd wegens laster. Hij zou hen publiekelijk aan de schandpaal hebben genageld nadat zij hem hadden beschuldigd van seksueel wangedrag. Zijn aansprakelijkheidsverzekering zou seksueel wangedrag uitsluiten, maar volgens het gerechtshof bood die wel dekking tegen lasterlijke verklaringen. In een andere Amerikaanse #metoo-zaak weigert Chubb de juridische bijstand van filmproducent Harvey Weinstein te bekostigen.

Reageer op dit artikel