nieuws

‘Veiligheid rijhulpsystemen autonome auto’s wordt overschat’

Schade 1426

‘Veiligheid rijhulpsystemen autonome auto’s wordt overschat’

De rijhulpsystemen van (semi-)zelfrijdende auto’s zijn nog niet zo veilig als wordt verondersteld. Dat concludeert het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). In een praktijktest met vijf luxe autonome auto’s werden verschillende problemen geconstateerd. Van hinderlijk tot ronduit onveilig. Automobilisten dienen de waarschuwingen van het systeem niet in de wind in te slaan, zeggen de onderzoekers.

Als een systeem ingeschakeld wordt, krijgen de bestuurders een bericht om te allen tijde de handen aan het stuur te houden. Dat was nodig. IIHS testte twee Tesla’s (Model S en Model 3), een BMW 5-serie, een Volvo S90 en een Mercedes E-Klasse. Op bochtige en heuvelachtige wegen overschreden de Model S, Volvo en BMW regelmatig de wegbelijning waarop de bestuurder moest ingrijpen.

Schaduw

Beide Tesla’s konden een aanrijding met een ballon op een testbaan niet voorkomen met een snelheid van 50 kilometer per uur. De Tesla’s presteerden in andere situaties overigens beter dan de andere systemen. Hinderlijk was bijvoorbeeld dat de auto’s plotseling begonnen te remmen voor de schaduwen van bomen op de weg.

Kanttekening

De testresultaten zijn een stevige kanttekening op een eerdere studie van het IIHS uit 2010. Toen stelden ze nog dat rijhulpsystemen het aantal Amerikaanse verkeersslachtoffers met 8.000 per jaar kan terugbrengen. Desalniettemin beweert IIHS dat Tesla’s met AutoPilot 40 procent minder bij ongevallen betrokken zijn dan de auto’s zonder de functie.

De Volkskrant vroeg de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) om duiding van de Amerikaanse test. Omdat de test met de Tesla’s zonder deugdelijke controlegroep is uitgevoerd, valt er volgens de SWOV geen conclusie uit te trekken. SWOV heeft zelf geen rijhulpsystemen getest.

Op am:innosurance liet artificial intelligence-specialist Arjan van Hessen een trucje zien om Tesla’s AutoPilot om de tuin te leiden. ““AI is een heel mooie techniek, maar weet wat je doet,” zei van Hessen.

Reageer op dit artikel