nieuws

MS Amlin luidt noodklok over geweld tegen zorgmedewerkers

Schade 489

Het wordt volgens MS Amlin de hoogste tijd dat er geluisterd wordt naar zorgmedewerkers die last hebben van agressie. Uit eigen onderzoek van MS Amlin, een van grote verzekeraars in de zorgsector, blijkt dat 9 op de 10 werknemers ermee te maken heeft.

MS Amlin luidt noodklok over geweld tegen zorgmedewerkers

“Het is geen nieuw verschijnsel”, erkent Marc Bosma, manager Aansprakelijkheid bij verzekeraar MS Amlin. “Als verzekeraar begrijpen we dat agressie in de zorg voorkomt, maar wij weigeren om dit als een normaal verschijnsel te accepteren. Agressie moet echt bespreekbaar gemaakt worden. Uit onze dossiers blijkt dat dit onvoldoende landt op de werkvloer.”

‘Onvoldoende op het netvlies’

Het zorgt er volgens hem voor dat in de portefeuille aansprakelijkheid de zorgsector het significant slechter doet dan de bouw. “En dat staat onvoldoende op het netvlies van velen”, aldus Bosma.

Fysieke en verbale agressie

Volgens de verzekeraar heeft driekwart van de medewerkers in de zorg last van
fysieke agressie door cliënten. Daartoe rekent MS Amlin bijten, schoppen, slaan en knijpen. Een nog hoger percentage, meer dan 80%, ervaart verbale agressie in de vorm van schelden en dreigen.

Krappe bezetting

Volgens MS Amlin zijn de belangrijkste oorzaken voor het geweld: cliënten met zeer diverse gedragsproblemen, te weinig goed gekwalificeerde collega’s, een krappe bezetting en te veel tijdelijke flexkrachten.

Rode cijfers

Bosma benadrukt dat de agressie ook terug te zien is bij de ambulancediensten en VVT-sector (Verpleging, verzorging en thuiszorg). “Het massaal rode cijfers schrijven van deze laatste groep helpt natuurlijk niet om goed gekwalificeerd personeel aan te trekken.”

 

 

Reageer op dit artikel