nieuws

Monsanto moet doodzieke oud-tuinman $ 289 mln betalen voor gebruik Roundup

Schade 1370

Het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto moet $ 289 mln betalen aan een voormalige tuinman die lijdt aan terminale vorm van kanker. Dit heeft een jury in Californië besloten in een zaak die de man had aangespannen. De jury gaat mee in diens lezing dat zijn ernstige ziekte is te wijten aan het jarenlange werken met Roundup, een controversiële onkruidverdelger van Monsanto.

Monsanto moet doodzieke oud-tuinman $ 289 mln betalen voor gebruik Roundup

De zaak van de 42-jarige DeWayne Johnson is van de 400 kankerpatiënten die Monsanto hebben aangeklaagd. Zijn zaak was naar voren geschoven omdat hij door zijn ver gevorderde lymfeklierkanker niet lang meer te leven heeft.

Glyfosaat

Johnson stelt dat Monsanto de gevaren van Roundup bewust heeft verzwegen. Als tuinman maakt hij jarenlang gebruik van het goedje en een ander product van Monsanto. Volgens het bedrijf, dat eerder dit jaar werd overgenomen door chemiereus Bayer, gaat het bij de verdelger en het werkzame ingrediënt glyfosaat echter om veilige stoffen.

Bestraffende schadevergoeding

Daar gaat de jury in Californië niet in mee. Ze kent meer dan $ 39 mln aan compensatieschade toe aan Johnson. Het leeuwendeel, $ 250 mln, is een schadevergoeding die dient als straf voor Monsanto.

Reageer op dit artikel